Paasbrunch 2023: lekker duurzaam [tips]
Joehoe! Het is weer bijna Pasen. Samen lekker eten, eieren beschilderen en de bloei van het jaar vieren. Pasen staat voor een fris begin. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Tijd om jezelf én anderen te laten shinen. Wil jij het dit jaar ook een b'tje beter doen? Start dan met deze tips voor Pasen.
Tip 1. DIY je eigen paasversiering
Aan taaaaafel! En dan is het wel zo leuk als die tafel een beetje mooi is aangekleed, toch? Maar om nou speciaal voor Pasen allerlei versiering aan te schaffen… En dan is die versiering vaak ook nog van vervuilend plastic. Da’s best zonde. Wil je toch speciale decoratie op tafel tijdens de paasbrunch? Die kun je vaak ook van hout of tweedehands vinden. Of ga zelf lekker aan de knutsel. Op Pinterest is genoeg inspo te vinden! Zo kun je onwijs creatief aan de slag met servetten. Zelf hebben we ook nog een paar tips voor duurzame versiering!
Wil je graag iets maken met échte bloemen? Ga dan voor lokaal geplukte bloemen die dit seizoen bloeien, zoals narcissen of tulpen.
Tip 2. Ga voor een blij ei
Bij je paasbrunch hoort eigenlijk een lekker eitje. Maar scharrel, vrije uitloop, biologisch… Zie jij door de eieren de kip nog? No worries. We zochten het voor je uit. Een scharrelei wordt gelegd door een kip die in een stal zit en gemiddeld één vierkante meter ruimte heeft. Vrije uitloop-eieren komen van een kip die naar buiten kan. En bij biologische eieren krijgen de kippies de meeste ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
Soort ei | Loopruimte kip | Verblijf |
Scharrel | 1 m2 | Stal |
Vrije uitloop | 4 m2 | Stal en overdekte uitloop |
Biologisch | > 4 m2 | Stal en buiten |
Weet je wel, die code die op je eitje staat? Daar kun je aan zien wat voor ei je in je handen hebt. Kijk maar eens naar deze afbeelding. Zo herken jij in no-time een duurzaam ei. Kan je over opscheppen tijdens de brunch. 😉 Enneh… weet jij trouwens hoe je herkent of je ei nog goed is?
Tip 3. Maak je paasbrunch lekker én duurzaam
Nu je weet hoe je blije eieren herkent, kun je nadenken over de rest van de tafel. Maak er in 2023 eens een lekkere, gezonde en duurzame paasbrunch van! Benieuwd hoe?
- Vervang eens wat vleeswaren voor een vega-variant., of maak een zelfgemaakte carrot cake eens een keertje zonder dierlijke producten. Zo zijn er superveel paasrecepten die je zelf wat duurzamer kan maken. Supernice!
- Heb je een boel over van de lunch? Ga dan eens langs bij de buren, misschien kun je hen blij maken! Of doe helemaal lief en nodig ze eens een keertje uit ❣️.
- Er zijn best wat initiatieven zijn om mensen die het een b'tje minder hebben, een fijne Pasen te kunnen geven. Misschien vind je er wel één in jouw buurt. Of zet zelf een actie op!
Tip 4. Met Pasen zoek je... afval?
Iedereen klaar met eten? Top! Voorkom de after dinner lunch dip en ga met z’n allen een wandeling maken. Als het effe meezit, is het lekker lenteweer. Dan kán je eitjes gaan zoeken. Maar je kan ook je straat een voorjaarsschoonmaak geven. Pak dan een rol vuilniszakken mee en eventueel een grijper, als je die hebt staan. Wie als eerste een vuilniszak helemaal vol heeft met zwerfafval, wint een grote zak (fairtrade) paaseieren. Die is dan meer dan verdiend. Klaar voor de start? Gaan!
Tip 5. Samen de bloemetjes buiten zetten!
Het zonnetje begint steeds meer door te komen en de lentegeur hangt in de lucht. Met Pasen zijn veel mensen vrij van werk. Is dit dan niet hét moment om de straat samen op te fleuren? Misschien kunnen de kozijnen van je oudere buurman wel een likje verf gebruiken. Of organiseer voor de buurtkinderen een oudhollandse spelletjesmiddag. Kortom: vier Pasen eens sámen!
Met deze tips maak jij van Pasen een duurzame feestdag. Lekker bezig! Wil je feestdagen vaker duurzaam vieren? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet om je te inspireren. Zo doen we het samen een b'tje beter 😉