Houdbaarheid eieren: hoelang blijven eieren goed?

Houdbaarheid eieren 🧐: hoelang kun je (gekookte) eieren bewaren?

Gepubliceerd op 21-03-2023
3446 keer gelezen

Voedselverspilling tegengaan? Supergoed! Alle b'tjes helpen. Zo kan je bijvoorbeeld eieren langer bewaren. Eieren in de koelkast die over de datum zijn, zijn vaak namelijk nog prima te eten. We zochten uit hoe houdbaar eieren echt zijn en hoe je ze het beste kan bewaren. Appeltje eitje? Zeker, lees maar!

Houdbaarheidsdatum eieren

Misschien check je het weleens op de eierdoos: de houdbaarheidsdatum (THT-datum). En die is officieel 28 dagen. Maar er is ‘egg-cellent' nieuws 😉. Ook een paar dagen daarna blijft een ei goed. Tip: zorg wel dat het ei hardgekookt is of dat je hem goed bakt.

 

Waar moet je eieren bewaren?

Je kan het beste eieren in de koelkast bewaren, want dan blijven ze langer goed. Wist je dat eieren langer houdbaar blijven als je ze met de punt naar beneden bewaart? Tip: hou eieren wel weg van knoflook, vis, of ander eten met een sterke geur. Eieren nemen die lucht namelijk snel op.

 

Moeten eieren in de koelkast? 

Houd je eieren langer houdbaar door ze in de koelkast te bewaren? Ja, volgens het Voedingscentrum wel! De ideale bewaartemperatuur in de koelkast is 4 graden Celcius. Wist je dat je hiermee de kans op salmonellabesmetting verkleint? Ook drogen eieren bij lage temperatuur minder snel uit. Wil je ze zolang mogelijk goed houden, bewaar de eieren dan ook in hun doos. Hardgekookt blijven je eieren langer vers. Zeker als je ze in een waterbak bewaart.

 

ledlamp met twee bloemen illustratie

Meer tips en inspiratie ontvangen?

Hoelang kan je je gekookte ei bewaren?

Dat hangt er van af of je het ei ook pelt. Ongepeld en hardgekookt, blijft je kleine witte lekkernij 4 tot 7 dagen goed. Pel je het hardgekookte ei? Dan blijft het een week vers.

 

Hoelang blijven eieren goed? Test!

Checken of een bewaard ei nog goed is? Wij hebben een handige test! Daarvoor pak je een kommetje water. Hier stop je het ei in.

 

  • Drijft je ei? Niet opeten!
  • Zakt je ei naar de bodem? Prima te eten!
  • Ligt het ei op de bodem met de punt omhoog? Dan kan je hem het beste zo snel mogelijk opeten. 

 

Elke dag een b’tje beter? Join Besured!

Wil je meer lezen over voedselverspilling voorkomen? Lees dan dit blog met tips. Bij Besured geloven we dat alle b'tjes helpen. Zeker als we het samen doen. Verzekering afsluiten? Dat heb je zó gepiept! Bekijk snel wat wij voor jou verzekeren. Join Besured! Planten wij een boom 🌳.

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail