voedselverspilling-tegengaan

Voedselverspilling tegengaan? 5 tips om niets weg te gooien!

Gepubliceerd op 30-11-2022
1060 keer gelezen

De feestdagen staan bij veel mensen in het teken van gezellige dinertjes. Je altijd al afgevraagd wat jij kan doen om voedsel­verspilling tegen te gaan? Dan hebben we smakelijke tips voor je. En tip 5, die zou ook zomaar ineens heel gezellig kunnen uitpakken. Laat je dus inspireren in dit blog!

Hoeveel eten gooien we weg?

Het jaar 2022 loopt bijna ten einde. Wist je dat we in een jaar gemiddeld 34 kilo voedsel per persoon verspillen (bron: Milieu Centraal)? Als Nederlanders zorgen wij er jaarlijks voor dat 590 miljoen kilo voedsel onbenut in de kliko verdwijnt. Terwijl het eigenlijk om goed, vers eten gaat. Zonde! Wil je dat voor het einde van het jaar een b'tje beter doen? Check dan de volgende tips.

 

Tip 1) Eten over? Invriezen maar!

Pasta’s, rijst en brood worden veel weggegooid. Is jou dat ook opgevallen? Hier is gemakkelijk wat aan te doen. Juist dit eten is geschikt om in te vriezen. Handige hack: ontdooi het later weer in de koelkast, bespaart weer stroom. Verse groente en fruit kan je beter niet invriezen, dat verliest haar structuur na ontdooiing. Maar geen nood: daarvoor is er tip 2 😊.

 

Tip 2) Ga eens zero waste koken

Wist je dat er echt onwijs veel manieren zijn om met groente en verse koelkastrestjes te kokkerellen? Tip: hou altijd een blik tomatensaus achter de hand. Of heb je nog tomaten over? Maak zelf je pastasaus! Ook handig: pannenkoeken­beslag om je restjes mee te combineren tot een hartige pannenkoek. Meer inspiratie? Het voedingscentrum heeft de Slim Koken-app. Of pak eens een kookboek erbij. Lekker (en) oldschool!

 

ledlamp met twee bloemen illustratie

Meer tips en inspiratie ontvangen?

Tip 3) Slim inkopen via apps

Heb je ze misschien al gezien? Verschillende apps en initiatieven die helpen om voedsel­verspilling te voorkomen. Wellicht ken je TooGoodTooGo al, maar al eens gehoord van de Overblijvers van Albert Heijn? Hiermee kun je via de AH-app producten tegen een gereduceerd tarief kopen die uit het assortiment gaan of een naderende houdbaar­heidsdatum hebben. Maar ook zonder smartphone kan je voedsel in vele supermarkten redden van de vuilniscontainer. Check hiervoor de speciale aanbiedings­gedeelten of voordeel­stickers bij je lokale supermarkt.

 

Tip 4) Uit eten? Vraag een doggybag!

Begin van de avond bestelde je dat smakelijke stoofpotje met alle originele bij-gerechtjes. Nu moet je tóch bekennen dat dat allemaal net iets te veel was. Zonde als deze lekkernijen straks de container ingaan. Wat nu? Vraag gewoon om een doggybag en neem het weer mee naar huis. Ben je de dag erna eigenlijk nog een keer uit eten, maar dan thuis 😉.

 

voorkomen voedselverspilling

 

Tip 5) Eten weggooien voorkomen? Geef het lekker weg!

Stel dat je alsnog blijft zitten met teveel aan eten dat je gekookt hebt. Wil je niets weggooien? Nodig eens vrienden, familie of je buren uit om gezellig mee te eten. Of breng je pannetje aan de deur. Er zijn ook social media buurtgroepen waar je jouw eten kan weggeven of je kan een app als Thuisgekookt proberen. Lekker bezig, letterlijk én figuurlijk!

 

Verzekerd van nog meer inspiratie?

Ben je je volgende zero waste-schotel al aan het bedenken en wil je meer inspiratie om het elke dag beter te doen? Join Besured en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij geloven namelijk dat alle kleine b'tjes samen tot grote verandering leiden. Doe je mee?

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail