twee meisjes fietsen lachend door de straat

Afschrijving

Jouw spullen houden niet altijd dezelfde waarde. Ze worden minder waard omdat je ze gebruikt, of omdat er nieuwe modellen op de markt komen (hallo nieuwe smartphone!). Dit heet afschrijving. De waarde die de spullen hebben op het moment dat de schade ontstaat, heet dagwaarde.

 

Voorbeeldje

Bij schade krijg je voor spullen een vergoeding om hetzelfde product weer opnieuw te kopen. Heb je jouw spullen al een tijdje? Dan zijn ze natuurlijk minder waard dan wanneer ze gloednieuw zijn. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone. Is er een nieuwer model uit? Dan is jouw oudere model minder waard. Of jouw bank, die na een aantal jaar wel wat is versleten. Je krijgt dan bij schade een lager bedrag uitgekeerd.
 

Afschrijvingslijst

Verzekeraars bepalen met een afschrijvingslijst hoeveel een product minder waard wordt. Hierin vind je dus richtlijnen om de dagwaarde van jouw spullen te bepalen. Deze is niet voor alle spullen hetzelfde. Je vindt per voorwerp wat de gemiddelde levensduur is, en welk afschrijvingspercentage hierbij hoort. De afschrijvingslijst geldt voor de inboedelverzekering en reisverzekering.

 

Bekijk de afschrijvingslijst voor jouw verzekeringen.

Op deze pagina lees je in 't kort hoe het zit. Meer weten? Duik in de uitgebreide voorwaarden.

Op zoek naar iets anders?Contact

Chat Bel Mail