Duurzame versiering, ballonnen, servies: 5 tips voor je feestje!
Het leven, dat moet gevierd worden. Maar bij een verjaardag of ander feestje komen al gauw de ouderwetse ballonnen om de hoek kijken. Hallo plastic! En ook de slingers zijn vaak niet duurzaam. En gebruik jij nog steeds wegwerpservies? Ook daarin kan je het net een b’tje beter doen. Vier je feestje milieuvriendelijker. Versier je huis plasticvrij. Lees deze 5 tips!
1. Duurzame ballonnen? Ja, plasticvrij en afbreekbaar!
Plastic ballonnen? Passé! Tegenwoordig kan je prachtige biologisch afbreekbare ballonnen kopen. In de mooiste prints en bruisende kleuren. Zo heb je jungle ballonnen, die 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn. Je hebt ook eco-ballonnen die in een duurzame verpakking en CO₂-neutraal worden verzonden. Deze ballonnen verteren naar zeggen even snel als een blaadje buiten in het groen.
Duurzame ballonnenboog? Ook mogelijk!
Wil je het grootser aanpakken? Ga voor een duurzame ballonnenboog. Feestelijk en je belast het milieu wat minder. Er zijn verschillende partijen die het aanbieden. Hoe mooi zou het zijn als biologisch afbreekbare ballonnen gewoon de norm zouden worden?
2. Honeycomb als duurzaam alternatief ballon
In plaats van ballonnen kan je ook kiezen voor een papieren honeycomb. In prachtige kleuren leverbaar en zeer feestelijk. Die kan je uitvouwen en zijn er in verschillende vormen. Je kan ze jarenlang gebruiken (mits je er per ongeluk geen sloot water overheen gooit) en.. het is weer een stuk origineler dan ballonnen.
3. Milieuvriendelijke slingers? Check je zolder of leen ze!
De hele kamer prachtig versieren? Kijk eerst eens wat je al in huis hebt. Haal je kerstlampjes van zolder. Discoballen. Of leen slingers bij vrienden/familie. Toch nieuwe kopen? Neem een kijkje bij de kringloop. Ga voor slingers die lang meegaan, zodat je ze elk jaar weer uit de kast kan halen.
- Stoffen slingers gaan bijvoorbeeld langer mee dan plastic slingers. Ook kan je ze gewoon uitwassen als ze onfris ruiken (denk aan gourmetluchtjes, luiers en enthousiast danszweet 😉). Tip: maak van oude kleding of stof een leuke milieuvriendelijke vlaggenslinger. Dat is weer beter dan nieuw kopen!
- Heb je jubileum slingers, die je maar één keer nodig hebt? Breng ze naar de kringloop of geef ze weg. Alles beter dan weggooien.
4. Bekers, borden en..? Milieuvriendelijk servies!
Plastic borden, bekers en servies? Scheelt afwas ja, maar helaas zorgt het ook voor een hoop afval. En natuurlijk kan je die scheiden, maar afval voorkomen is nóg een b’tje beter. Tip: gebruik je eigen servies. En leen wat bij als je te weinig hebt. Bang dat jouw (dure) servies kapot gaat? Maak een doosje met tweedehands servies (check Marktplaats). Die kan je bij elk feestje zo van zolder halen of uit de schuur. Sneuvelt er iets? Dan is het minder erg!
5. Hapjes, drankjes? Slinger ook die duurzame gedachte aan
Op een feestje willen we natuurlijk ook lekker eten en drinken, maar ook hierin kan het net wat duurzamer.
- Probeer eens wat vleesvervangers voor te schotelen. Deze zijn tegenwoordig zo goed, dat je het verschil bijna niet proeft. Wil je toch vlees voorzetten? Mooi om dan te kiezen voor lokaal en biologisch. En bij voorkeur: skip rood vlees (= meer belastend voor milieu).
- Probeer goed in te schatten hoeveel eten en drinken je nodig hebt. Heb je toch te veel over aan het einde van het feestje? Trommel je voorraadbakjes op en geef mensen wat lekkers mee naar huis. Of vries het eten in, als dat mogelijk is. Scheelt weer!
Meer tips? Join Besured!
Schrijf je in voor onze tips óf kies voor onze verzekeringen. Bij Besured gaan voor elke dag een b’tje beter. En we willen heel Nederland inspireren om dat samen met ons te doen. We geloven in de kracht van samen. Alle b’tjes helpen.