Clean-ups om aan mee te doen: gezellig en b'tje beter

Cleanups 2023? 5 x effe oprapen: van De Grachtwacht tot World Cleanup Day!

Gepubliceerd op 27-02-2023
1210 keer gelezen

Cleanups zijn er om de wereld een b’tje schoner te maken: schitterend toch? Ben je benieuwd welke mooie initiatieven er zijn en wanneer die worden gehouden? Pak dan je prikstok er maar vast bij en lees verder!

Wat zijn cleanups?

Cleanups zijn speciaal bedachte schoonmaakacties waar je zwerfvuil of -afval bij jou in de buurt kan opruimen. Van Azië tot Amerika: over de hele wereld worden cleanups gehouden. Het kan ook dichterbij huis, gewoon in Nederland. Blikjes in het bos in de afvalbak gooien. Of een speeltuin­/kinderboerderij­/recreatieplas­/strand schoonmaken. Maar welke cleanups zijn er eigenlijk in Nederland?

 

Welke van deze 5 cleanups in Nederland zet jij in je agenda?

Zoek je zelf nog cleanups om je bij aan te sluiten? Tip: door heel Nederland worden verschillende opschoonacties gehouden. Het hele jaar door. Wij zochten er een paar voor je uit:

 

1. World Cleanup Day 2023

De World Cleanup Day is misschien wel de grootste cleanup. Naast een schone wereld, is het idee daarachter: ‘building bridges between disparate communities, and including all levels of society.’ Het laatste wat bekend is, is dat er in 2021 maar liefst 191 landen aan deze actie meededen om zwerfvuil op te ruimen. Lijkt dit je een goed en gezellig initiatief om aan mee te doen? Zet 16 september 2023 dan maar in je agenda, want dan is het World Cleanup Day 2023.

 

2. Clean up on Tour 2023

Dit kan je elk jaar doen, wanneer je maar wilt! Want voor de Clean up on Tour kan je zelf een afspraak maken. Met een instructeur dobber je dan op een SUP-board door het water om afval op te ruimen. Een SUP-board (SUP betekent Stand Up Paddeling) lijkt op een surfplank, maar heeft geen zeil. Zo heb je je handen goed vrij om het afval uit het water op te ruimen. Sportief? Yes, en je maakt het water ook schoner voor al die visjes, eendjes en andere diertjes.

 

illustratie pipowagen en molen

Reisverzekering met zonnige premie?

3. Beach Cleanup Tour 2023

Zonnetje, zee en… een heerlijk schoon en opgeruimd strand? Daar ga jij voor zorgen, samen met andere enthousiaste wereldverbeteraars. Doe mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour 2023, van Stichting Noordzee. In ongeveer 10 jaar deden meer dan 20.000 mensen mee en ruimden meer dan 100.000 kilo zwerfafval op. Dit jaar start de Beach Cleanup Tour op 1 augustus 2023 en finisht deze op 15 augustus 2023. Na jouw goede daad, kan je gelijk lekker de zee in duiken. Een mooie beloning!

 

Zoek je in 2023 nog clean-ups waar je aan mee kan doen?

 

4. De Grachtwacht 2023

Een oude stad spotten en haar grachten schoon houden? Misschien is De Grachtwacht uit Leiden dan wel een leuke cleanup voor jou om aan mee te doen. In 2023 organiseren zij weer wekelijks een cleanup. Ook is daar ‘Operatie Afvaldump’, waar afval van ziekenhuisoperaties uit het water wordt gevist. Leuk detail: De Grachtwachters analyseren precies waar vuilnis in het water vandaan komt, om het nog een b’tje beter te doen.

 

5. Maas Cleanup Day 2023

Van Limburg tot de Biesbosch: op 18 maart 2023 is het weer tijd voor de Maas Cleanup Day 2023. Sluit je je hier bij aan? Dan is het toffe dat je handschoenen, t-shirts en zakken gratis aan kan vragen op hun site. Je hotspot ontdaan van alle blikjes, plastic zakken, flesjes en andere rommel? Misschien is het dan leuk om je resultaten te delen (wat ook kan 😊).

 

Nog een b'tje beter doen? Join Besured!

Als Besured geloven we in kleine stapjes die samen een groot verschil maken. Ga jij op vakantie naar een warm zonnig land of sta je straks nog te shinen op de piste? Of doe je misschien zelfs wel mee aan een cleanup ergens over de grens? Nice! Ga dan goed voorbereid op reis met onze reisverzekering. Benieuwd naar onze lage premie? Bereken in 1 minuut.

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail