zwerfafval opruimen

Zwerfafval 2024: top 10 langste afbreektijden (kauwgom, blikjes, plastic)

Gepubliceerd op 25-01-2024
1500 keer gelezen

Laatst gingen we een rondje zwerfafval prikken. Resultaat? Twee volle vuilniszakken, met papier, handschoenen, blikjes en plastic. Bizar wat er op straat ligt. Maar weet jij hoelang het duurt voordat kauwgom, een bananenschil of een blikje afgebroken zijn? Bekijk deze verbazingwekkende top 10 lijst van langste afbreektijden afval (bron: MilieuCentraal). 

 

Top 10 zwerfaval afbreektijden 2024

 

10. Krant: dagen tot weken afbreektijd

Soms zie je een folder of krant in de bosjes liggen. Gemiddeld duurt het enkele dagen tot weken voordat die afgebroken is. Gelukkig hebben we iets minder papieren kranten, door online aanbod. Ook nee-nee stickers (gratis aan te vragen bij gemeente) op je brievenbus plakken helpt een b'tje. 

 

9. Kartonnen drinkbeker: 2 tot 5 maanden

Bestel je een coffee to go? Dan krijg je vaak een kartonnen drinkbeker. Wordt dat zwerfafval? Dan duurt het maanden voordat het verdwenen is. Tip: neem je eigen koffiebeker mee. Beter voor het milieu en vaak krijg je korting op je koffie.

 

8. Sigarettenpeuk: 1 tot 12 jaar afbreektijd

Peuken. Je ziet ze gelukkig steeds minder liggen als zwerfafval op straat. Maar het duurt vele jaren voordat ze in rook op gaan. 

 

7. Bananenschil weggooien? Afbreken duurt weken tot jaren!

Misschien denk je: een bananenschil is gewoon lekker goed oplosbaar. Dus mag wel.. hup de bosjes in. Maar het kan wel een paar jaar duren voordat deze afgebroken is. Wil je het een b'tje beter doen? Tip: gebruik een bananenschil als plantenvoeding. Scheelt weer weggooien! 

 

ledlamp met twee bloemen illustratie

Leuke inspiratie in je mailbox ontvangen?

 

6. Kauwgom: 20 tot 25 jaar

Hoelang duurt het voordat kauwgom die op straat ligt wordt afgebroken? Je had het misschien al verwacht, maar echt tientallen jaren. Sticky én tricky dus! Absoluut de moeite waard om er een vuilnisbak voor te zoeken 😉

 

5. Stalen blikje: 1,5 tot 500 jaar

Er zit sinds 2023 statiegeld op blikjes (15 cent) en dat is niet voor niets. Een stalen blikje vergaat bijna niet. Honderden jaren duurt het. Dat zijn heel wat generaties! 

 

4. Glazen fles: vergaat niet

Nu komen we wat meer bovenaan in de 'top 10 van afbreektijd zwerfafval'. En al deze items delen bijna de eerste plaats, want sommige soorten zwerfafval lost nooit op. Of breekt niet af. Een glazen fles is er eentje van. 

 

3. Patatbakje: vergaat niet (verbrokkelt alleen)

Ook een patatbakje, gemaakt van polystyreen, vergaat niet. Heerlijk zo’n snack, maar goed weggooien is een b'tje beter voor de natuur.

 

2. Plastic zakjes/fles: vergaat niet (verbrokkelt alleen)

Yes, je hebt het goed. Plastic staat bovenaan het lijstje van (zwerf)afval dat eigenlijk niet vergaat. Daarom zitten er op plastic flessen en sinds 2023 ook op kleine drinkflesjes statiegeld. Recyclen maar! Onze tip: ga voor de ouderwetse broodtrommel, de bewaarbakjes voor de tussendoortjes en ban de zakjes. Of: zo’n leuke stoffen boodschappentas meenemen naar de supermarkt. Ook een b'tje beter!

 

1. Postbode elastiekje: breekt nooit af helaas

Zie jij ze vaak liggen, die postbode elastiekjes? Als je er eentje ziet, super als je 'm opraapt. Want elastiekjes hebben geen afbreektijd: ze vergaan gewoon niet. Postbode elastiekje goed gebruiken? Tip voor als je gaat verven: doe zo'n dik elastiek bovenaan je verfblik. Dan kan je makkelijk je overtollige verf afstrijken 😊.

 

Wereld samen een b'tje mooier maken?

Join Besured. Wij geloven dat alle b'tjes helpen. Voor de natuur, maar ook voor anderen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of bekijk onze verzekeringen.  Wij inspireren je graag. Samen maken we een groot verschil. 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail