bananenschil

Bananenschil? Maak er plantenvoeding van! (met een b'tje water)

Gepubliceerd op 02-02-2024
3468 keer gelezen

Iedereen lust wel een banaantje op z’n tijd. Maar wist je dat na het eten van een banaan er nog zat uit de schil te halen is voor je planten? Bananenschillen zitten namelijk boordevol voedingstoffen waar planten van smullen. Weten hoe je te werk gaat? Hieronder beschrijven wij de beste toepassingen voor jouw plant met bananenschillen!

Waarom bananenschillen als plantenvoeding gebruiken?

Bananenschillen zijn super voedzaam voor je planten. Ze bevatten voedingstoffen zoals kalium, fosfor en magnesium. Kalium helpt bijvoorbeeld voor weerstand van de planten en magnesium en fosfor dragen bij aan de groei van planten. Dat scheelt een hoop

 

Bananenschil als plantenvoeding: 4x makkelijk toepassen 

 

1. Voor de aarde van je planten 

Snij of versnipper de bananenschil in kleine stukjes en verwerk deze in de aarde in jouw tuin. Je kan ook de snippers onderin een pot plaatsen van een kamerplant, deze zal over tijd composteren en de aarde natuurlijk voeden. 

 

2. Bananenthee

Dit is de meest eenvoudige manier van plantenvoeding halen uit een bananenschil. Enkel een gesloten pot met water, een bananenschil en 48 uur geduld 😉. Na 48 uur zal de bananenschil geweekt zijn en zijn de voedingstoffen in het water zijn getrokken. Daarna hoef je alleen maar de bananenthee aan je planten te geven. Zullen ze je zeker dankbaar voor zijn!

 

3. Bananensmoothie

Is je plant in directe nood? Dan kun je ook een smoothie maken uit de schillen. Het principe blijft hetzelfde: je mengt de schillen met voldoende water in een blender en maalt dit lekker fijn (hoeft je plant ook minder te kauwen). Om te zorgen dat de wat grovere deeltjes overal terecht komen is het aan te raden de aarde eerst om te scheppen. Zo krijgt je plant de voeding sneller binnen!

 

 

Leenauto

Superlage autopremie? Gaan met die banaan!

4. Extra toepassingen

Hoewel bananenschillen goed als voeding voor planten werken, hebben ze nog meer in hun schil (of mars 😉) ! 

  • Last van bladluis? Leg versnipperde stukjes schil rondom je plant op de aarde, dit voorkomt dat ze een plant opklimmen.
  • Laat je bladeren mooi glanzen! Smeer de binnenkant van de bananenschil over de bladeren van je planten om ze een prachtige glans te geven. Je kunt ook bananenthee in een spuit doen. Vooral tropische planten zullen je erg dankbaar zijn.

 

Bananen over? 3 extra tips!

Tip 1: Gebruik biologische bananen om te voorkomen dat de pesticiden van een banenschil in de aarde belanden. 

Tip 2: Bananenschillen kun je ook invriezen om later te gebruiken als plantvoeding.

Tip 3: Gebruik bananenschil water (thee) niet meer dan 1 keer per maand op je planten.

 

Aardig van je! Kom je bij Besured?

Supergoed dat je minder voedsel wilt verspillen! Bij Besured geloven we dat alle b'tjes helpen. Iets minder weggooien. Iets vaker naar elkaar omkijken. Wij verzekeren het liefst aardige, positieve en eerlijke mensen. Die maken alles leuker. Daarom geven we 10% kindness korting op onze autoverzekering. Die toch al voordelig is. Benieuwd? 
 

Bereken direct

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail