zonnepanelen op dak tussen bomen

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken? 5 zonnige vragen beantwoord!

Gepubliceerd op 09-04-2024
2776 keer gelezen

Zonnepanelen. Heerlijk glinsterend op je dak. Fijn.. jouw eigen energie opwekken. Maar hoe zit het met het schoonmaken van je zonnepanelen? Hoe vaak moet dat? En moet je ze zelf reinigen? Dat leggen wij je graag stralend uit. Klaar voor? Lezen maar!

 

1. Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Als je nieuwe zonnepanelen hebt, dan vangen ze mooi licht. Maar liggen ze er al een tijd op? Dan kan het zijn dat er een laag vuil overheen gaat zitten. En dan kunnen de opbrengsten in kWh afnemen. Jammer! Daarom is het aan te raden om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Maar hoe vaak?

 

Zonnepanelen schoonmaken hoe vaak

 

2. Hoe vaak moet je zonnepanelen wassen of schoonmaken?

Gemiddeld hoef je maar eens per 5 jaar je zonnepanelen te laten reinigen. Al het hangt wel van een paar factoren af. Denk bijvoorbeeld aan regen. Regent het weinig? Dan zijn je zonnepanelen vaak viezer (lees minder ☀️ opbrengst), dus dan is het aan te raden ze iets frequenter te reinigen. Of zijn er veel vlijtige vogels die vogelpoep als souvenir op je zonnepanelen achterlaten? Ook dan kan je ze beter sneller laten schoonmaken. 
 

3. Zonnepanelen schoonmaken, hoe doe je dat?

Zelf het dak opklimmen om je zonnepanelen te poetsen? Nee joh, je kan het lekker uitbesteden. Het zelf doen brengt ook risico’s met zich mee. Denk aan krassen die op je zonnepanelen kunnen komen. Of dat je net de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en ze perfect voor je schoonmaken. Kijk even lokaal wat er beschikbaar is (= weer een b'tje beter). Kan jij ondertussen rustig koffie drinken.. in de zon. En zelf opladen 😉.

 

4. Hoeveel kost het om ze te laten schoonmaken?

Je kunt denken aan een bedrag van zo’n 50 tot 80 euro. Dit is ook deels afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt. Tip: laat je jouw dakgoot reinigen? Laat dan ook meteen je zonnepanelen professioneel reinigen. Dat scheelt in de kosten. Eens per jaar je dakgoot reinigen is de norm. Dan kunnen ze gelijk kijken hoe vies je zonnepanelen zijn. Wel even op voorhand aangeven dat je wellicht ook je zonnepanelen wilt laten reinigen. Bij de offerte-aanvraag kan je dit vaak aangeven. Bij veel bedrijven kunnen ze meerdere klussen op een dag doen. Handig!

 

illustratie zonnepanelen op dak

Wil jij het ook een b'tje beter doen?

 

5. In welk seizoen zonnepanelen laten reinigen?

In het seizoen van de rijzende bloem: de lente! Dan kun je het beste jouw zonnepanelen laten schoonmaken. Dan beginnen namelijk de beste “zonnepanelen maanden” (april tot ongeveer oktober). Jij shinen. Jouw zonnepanelen ook. 

 

Wil jij het stralend een b’tje beter doen?

Je hebt waarschijnlijk al zonnepanelen. Supergoed! Die verzeker je gemakkelijk mee bij Besured. Enige wat je hoeft te doen? Een opstalverzekering afsluiten. Dan zijn je zonnepanelen gratis meeverzekerd. Net als onder andere je warmtepomp, de laadpaal (elektrische auto) en zonneboilers. Bij Besured doen we het graag een b'tje beter. En we willen héél Nederland inspireren om dat ook te doen. Samen met ons. Doe jij mee? Join us. Ontvang onze inspirerende tips (schrijf je in!) of verzeker jezelf, je auto en/of huis bij ons
 

We ontvangen je met open armen 😊. Tot snel!

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail