Gereedschap om duurzaam mee te repareren

Wasmachine kapot of ander huishoudelijk apparaat? Repareren doe je zo!

Gepubliceerd op 04-01-2024
1086 keer gelezen

Bezig met een grote schoonmaak? Lekker bezig! Misschien kom je wel een kapot beeldscherm tegen die je in een hoek op zolder hebt weggemoffeld. Je kan ‘m natuurlijk naar de milieustraat brengen en een nieuwe kopen. Maar wist je dat je met een reparatie heel veel huishoudelijke apparaten gewoon kan fixen, zoals een wasmachine? Dat is een b'tje beter voor onze planeet (en jouw portemonnee 😉)! In deze blog lees je welke spullen je kan repareren en wie jou daarbij kan helpen. Let’s find out!
 

Welke apparaten duurzaam te repareren? Wasmachine ook?

Een wasmachine die steeds meer klinkt als een trilplaat. Of een laptop die ermee kapt, precies als je dat belangrijke formulier digitaal moest ondertekenen... Overal in en om je huis kom je wel huishoudelijke apparaten tegen die je kan repareren als ze kapotgaan. Denk aan:

  • Elektronica, zoals je tv, laptop en smartphone
  • Witgoed voor kleine en grote wasjes: wasmachines en vaatwassers
  • Koffiezetapparaten en espressomachines
     

Kapot apparaat fixen? Volg dit stappenplan

Heb jij een kapot apparaat dat je wil (laten) repareren? Geen schande als je daarbij wat hulp nodig hebt. De website 'Waardeer het. Repareer het' van Sire heeft een stappenplan dat je op weg helpt met je reparatieklus. Handig voor de knappe koppen onder ons, maar ook voor beunhazen met twee linkerhanden.
 

Man repareert apparaat

 

Optie 1: zelf repareren!

Ben je een b'tje handig met klussen? Met het juiste gereedschap kan je die reparatieklus misschien helemaal zelf fixen! Als je niet precies weet hoe je jouw kapotte (elektrische) apparaten zelf repareert, dan is YouTube natuurlijk je beste vriend. Als alleen een klein onderdeel kapot is, kijk dan of je dit reserveonderdeel kan bestellen bij de fabrikant of de bouwmarkt in de buurt. Tip: geef losse onderdelen een label als je een apparaat uit elkaar schroeft. Scheelt een hoop tijd en frustratie bij het monteren 😉. Ps. Ook kleding repareren? Check blog over o.a. schoenen repareren. 


Optie 2: gereedschap nodig? Sharing = caring

Als je gereedschap mist, hoef je dit vaak niet zelf te kopen. Vraag eens aan je familie of vrienden of je het gereedschap mag lenen! Kunnen zij je niet helpen? Leen dan de spullen op een sociaal deel/leenplatform, zoals Peerby. Hier leen je eenvoudig spullen van mensen bij jou in de buurt. Dat is goedkoper, het scheelt je opbergruimte én het is een stuk duurzamer dan nieuw gereedschap kopen. Milieu Centraal heeft onderzocht dat we onze impact op het klimaat met meer dan 25% kunnen verminderen. Spullen delen en lenen helpt daarbij!


Optie 3: samen knutselen bij Repair Café

Kan je wel wat hulp gebruiken bij jouw reparatieklus? Ga dan eens langs bij een Repair Café. Hier vind je gereedschap en materiaal om de reparatie voor allerlei huishoudelijke apparaten uit te voeren. In het Repair Café lopen deskundige vrijwilligers rond die je advies geven en jou helpen met het fixen van je kapotte apparaat. Inmiddels zijn er enkele honderden Repair Cafés  in Nederland en zo’n 2600 wereldwijd. Zo is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Feit: van alle producten die naar een Repair Café worden gebracht, wordt 65% met succes gerepareerd.


Optie 4: call the experts

Soms lukt het niet om een product zelf of met hulp van het Repair Café te repareren. Zo zijn printers en laptops in de praktijk wat moeilijker te fixen. Geen paniek! Je kan de reparatie natuurlijk ook gelijk aan een expert overlaten. Valt je kapotte product binnen de garantietermijn? Dan kan je beter bij de verkoper van jouw apparaat aankloppen. Als je geen garantie meer hebt, kan het makkelijker zijn dat je een andere professionele reparateur in jouw buurt zoekt. 
 

Professionele reparateur


Tip: voorkomen is beter dan repareren

Onderhoud jij de apparaten in huis goed? Dan verklein je de kans dat ze kapotgaan en hoef je niet te repareren. 😉 Draai bijvoorbeeld eens een was met een lege trommel op 95 graden. Zo spoelen de vastgekoekte restjes weg. En ontkalk je koffiemachine een paar keer per jaar. Krijg je bovendien een lekkerder bakkie van! Benieuwd hoe je jouw apparaten goed kan onderhouden? Kijk dan even in de (online) gebruikshandleiding. 
 

Bonustip: verzeker je spullen bij Besured

Soms gebeurt er iets onverwachts waardoor je apparaten niet meer te fixen zijn. Bijvoorbeeld na een storm of een brand. Met de voordelige inboedelverzekering van Besured zijn jouw waardevolle spullen thuis goed verzekerd. Jij kiest de dekking die bij jou past, wij bieden garantie tegen onderverzekering. Fijn! Iets voor jou?

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail