Wat kost een wasbeurt in 2023

Wat kost een wasbeurt in 2023? En een droogbeurt?

Gepubliceerd op 27-03-2023
23313 keer gelezen

Kleine wasjes, grote wasjes… die draai je in je wasmachine. Maar met die energieprijzen van nu, moeten sommigen elk dubbeltje omdraaien. Wat kost een wasbeurt in 2023? Zijn er manieren waarop je kunt besparen? Lees het en simpele tips hoe je het een b’tje beter kunt doen.

 

Hoeveel watt verbruikt een wasmachine per beurt?

Een wasbeurt kost meer dan alleen elektriciteit. Je hebt wasmiddel nodig, af en toe onderhoud én het kost water en energie. Maar voor het aantal watt (elektriciteit) betaal je nog altijd heel wat in 2023. Hoeveel watt het kost? Dat hangt af van het model wasmachine dat je hebt. Heb je een energiezuinige wasmachine? Dan kost het per wasbeurt op 40 graden ongeveer 0,35 kWh. Oudere modellen kosten vaak 2 keer zoveel energie (bron: United Consumers).

 

Wat kost een wasbeurt in 2023?

Hieronder de cijfers vanuit het Nibud. Er is gerekend met leveringstarieven vanaf januari 2023, bij een verbruik onder het prijsplafond (gas 1,45 euro per m3; elektriciteit 0,40 euro per kWh en water 1,31 euro per m3).

 

Wat kost een wasbeurt op 90 graden?

Dan betaal je al gauw 1,67 euro aan energie. 

 

Wat kost een wasbeurt op 60 graden?

1,26 euro. Scheelt weer iets in de kosten. 

 

En.. wat kost wassen op 30 graden?

Gemiddeld een kleine euro. Volgens het Nibud: 0,93 euro.

 

Let op: zit je boven het prijsplafond (1.200 m3 gas en/of 2900 kWh stroom) dan geldt het tarief van je energiebedrijf en betaal je meer. 

 

illustratie fotolijstje met familiefoto

Voordelige inboedelverzekering?

Warm water kost meer energie

Stelregel: hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. En daarmee kost een warme/hete wasbeurt dus meer dan een koude. Wil je geld besparen? Draai dan eerder een was op 30 graden. Uiteraard wanneer 't kan (huishouddoekjes kun je beter heter wassen i.v.m. bacteriën).

 

Wat kost een droogbeurt (dus met de wasdroger)?

Zo, je was is klaar. Stop je het in de wasdroger? Dan kost dit meer dan je wasbeurt in 2023. Een beurt met de wasdroger kost namelijk ongeveer 1,95 euro. Het kost namelijk nog meer energie! 

 

Duurzame tips voor je wasmachine/droger

  1. Wissel een energieslurpende wasmachine om voor energiezuinige wasmachine (A++). Wil je het nog een b'tje beter doen? Koop er eentje tweedehands. Bijvoorbeeld Marktplaats. Soms een risico, maar tip: vaak is een wasmachine nog echt goed als ie de deur uit wordt gedaan vanwege samenwonen 😉.
  2. Zet je wasmachine op eco-stand. Duurt iets langer, kost wel vaak minder stroom. Let wel: dit kan per wasmachine verschillen.
  3. Is ’t lente, zomer of herfst en lekker droog? Hang je was buiten aan een lijntje. Of op zolder. Vermijd die wasdroger. Is weer iets duurzamer!

 

Dat WAS het weer! Meer tips? Schrijf je in!

Blijf op de hoogte van onze b’tje beter tips. Meld je aan voor onze fantastische inspiratiemails en meer. Of sluit je gelijk aan bij Besured, yes verzekeringen, maar onze missie is belangrijker 😊. Namelijk met zoveel mogelijk mensen het een b'tje beter doen. Omdat elke kleine actie helpt. Samen bereiken we meer!

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail