auto uitlenen verzekerd besured

Auto uitlenen verzekering

Gepubliceerd op 03-08-2023
1159 keer gelezen

Stel je leent je auto uit: lekker bezig! 💕 Superlief voor een ander en ook een b'tje duurzamer om je spullen te delen. Maar wat als iemand anders schade rijdt in je auto? Ben je dan verzekerd bij uitlenen? Wij leggen je uit hoe dit bij Besured geregeld is. Nog geen autoverzekering bij ons? Bereken jouw voordelige autopremie, nu zelfs met 10% korting!

Auto verzekerd bij uitlenen?

Wanneer je je auto uitleent, ben je in veel gevallen gewoon nog verzekerd. Wel zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten om ervoor te zorgen dat er geen situaties ontstaan waardoor jouw auto niet goed verzekerd is. Die lichten we hieronder toe.

 

Auto uitlenen aan familie of vrienden: mag dat?

Dat mag, als jij hier toestemming voor geeft en de bestuurder natuurlijk bevoegd is om te rijden. Daarnaast hanteren wij 2 belangrijke regels: 

 

  • Leen je je auto zo vaak uit dat iemand anders nu de hoofdbestuurder is (degene die de auto het meeste gebruikt )? Dan moet je dit doorgeven en dan kijken wij of we de hoofdbestuurder kunnen wijzigen.
  • Is de bestuurder jonger dan 24 jaar? Een enkele keer uitlenen mag, maar structureel meer dan 2x per week brengt grotere risico’s met zich mee en zullen wij daarom niet altijd accepteren. Meld het bij ons en dan weet je goed wat wel of niet verzekerd is. 

 

Verzekering auto lenen: een paar situaties als voorbeeld

Of je nu vaker, of maar heel soms je auto uitleent: de situatie kan verschillen. Daarom onderstaand een aantal voorbeelden om te zien wat wel en niet mag en wat je moet doen om goed verzekerd te zijn! 😊

 

1. Iemand anders rijdt vaker dan 2x per week in jouw auto

No problemo. Al leent de buurman 3x per week jouw bolide: zolang hij maar over een geldig rijbewijs beschikt. ✔️ Let wel: rijdt je buurman (of iemand anders) zo vaak in jouw auto dat diegene het meest in de auto rijdt? Dan geldt dus de regel van ‘hoofdbestuurder’ hierboven. Geef het dan even aan ons door en wij kunnen dan beoordelen of dit akkoord is.

 

2. Rijden in andermans auto in het buitenland

Gaat iemand avonturieren met jouw auto in het buitenland? Wil je bijvoorbeeld je auto uitlenen aan familie die 3 weken door Europa gaat touren 🚗🌳🌞? Vaak is dat prima, als je het van te voren even doorgeeft. We vragen dan om de persoons- en adresgegevens van de bestuurder om te beoordelen of het akkoord is.

 

3. Je partner rijdt al 3 maanden in jouw auto

Als je partner een keer in jouw auto rijdt, levert dit meestal geen problemen op. Maar wanneer je partner het meeste in de auto rijdt, is diegene de hoofdbestuurder. Als hij of zij niet als hoofdbestuurder is opgegeven dan horen we het graag als dit nu is gewijzigd. Dan kunnen we checken of diegene bij ons verzekerd kan worden en wijzigen we dit indien mogelijk in de administratie.

 

4. Auto uitlenen via een platform of app

Wil je jouw auto uitlenen via platforms als Mywheels, WeGo of Snappcar? Dat is niet de bedoeling en dan ben je niet verzekerd vanuit jouw Besured autoverzekering. Bij het aanvragen van je autoverzekering stellen we je deze vraag en ga je er ook mee akkoord dat je auto niet beschikbaar gesteld mag worden via dit soort apps.

 

Auto uitgeleend… schade! Wat nu?

Balen, schade! Als je je aan bovenstaande richtlijnen houdt, ben je gewoon verzekerd. Maar realiseer je wel dat de schade die een familielid of vriend met jouw auto veroorzaakt, niet verhaald kan worden op de persoon die jouw auto leent en bestuurt. Jij bent verantwoordelijk voor de schade die tijdens het uitlenen van de auto ontstaat. De gevolgen voor jou: het eventueel betalen van eigen risico en een terugval op de bonus-malusladder, dus minder schadevrije jaren en minder korting op jouw autopremie.

 

Vragen over je verzekering bij auto uitlenen?

Bij twijfel: altijd vragen. Wij denken met je mee en zorgen dat alles goed geregeld is wanneer jij je auto uitleent aan familie of vrienden. Zij blij, jij blij 😊. Bel onze collega’s op 078 611 81 11 op ma-vr van 8:30 tot 20:30 voor advies.

10% korting op je autopremie?

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Op deze pagina leggen we onze autoverzekering zo duidelijk mogelijk uit. Simpel en samengevat. Alles weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail