kruiden kweken in mini moestuin

Zelf kruiden binnen kweken? Tips voor een mini-moestuin

Gepubliceerd op 18-01-2024
1930 keer gelezen

Spice spice baby… Hou jij van koken met een berg kruiden? En koop je regelmatig een vers plantje basilicum of munt in de supermarkt? Lekker bezig! Wist je dat je zelf ook makkelijk binnen een kruidentuin kunt kweken? Duurzaam én goedkoper 😊. Wij geven tips voor jouw eigen mini-moestuin in huis. 

Kruiden kweken binnen

Als je gezegend bent met een grote tuin, dan zijn jouw moestuin-mogelijkheden eindeloos. Jammer genoeg geldt dat niet voor iedereen. Maar als je het goed aanpakt kun je in jouw keuken of ergens anders in huis alsnog heerlijke kruiden kweken. Ready, set, go!

 

Het begin: kruiden zaaien of planten? 

Als startende moestuineigenaar heb je de keuze: wil je snel resultaat of de voldoening van het hele proces? Je bent natuurlijk extra trots als jouw zaadjes zijn ontkiemd tot volwaardige kruiden! Maar wanneer je jouw kruidentuintje snel wilt gebruiken, plant dan gerust jonge plantjes. Let hierbij wel op de gezondheid van de planten: zitten er geelbruine blaadjes of insecten aan? Skip dat plantje dan! 

 

Wanneer kruiden zaaien of planten? 

Wanneer kun je het beste starten met jouw mini kruidentuin? Idealiter in het voorjaar, denk: maart, april of mei. Maar het mooie van binnen kweken is: door jouw lekkere verwarming of kachel zal het niet snel vriezen in huis 😉. Daarom kun je beginnen wanneer jij wilt. Zorg wel dat je plantjes zoveel mogelijk stralen van het winterse zonnetje kunnen meepakken, want die is er uiteraard minder uren per dag.  

 

ledlamp met twee bloemen illustratie

Inboedelverzekering met zonnige premie?

The basics: 5 (mini)moestuin tips voor beginners 

Wanneer en waarmee beginnen? Check! Nu resteren er nog een aantal belangrijke punten waar je op moet letten om jouw eigen kruidentuin binnen te kweken. Wij zetten de basic moestuin tips op een rijtje. 

 

  1. Op elk potje past een dekseltje.. eh plantje. Zorg voor de juiste formaten potten of bakken om jouw kruiden in te zaaien of planten. 
  2. Voor de optimale groei van jouw kruiden kies je zaai- en stekgrond of biologische potgrond en voeg je hier wat compost aan toe. Grow spices, grow! 
  3. Water? Niet teveel en niet te weinig! Kruiden groeien het beste op een vochtige bodem. 
  4. Veel plantjes houden van zonnebaden. Kies daarom een licht plekje voor jouw mini-moestuin. 
  5. Zorg voor de juiste (kamer)temperatuur: zet jouw kruiden bijvoorbeeld niet pal naast een verwarming. 

 

Makkelijke kruiden om binnen te kweken 

Als beginner in het mini-moestuin bestaan, is het fijn wanneer jouw eerste plantjes niet gelijk ten onder gaan. Daarom hebben wij een aantal kruiden voor je uitgezocht die makkelijk te kweken zijn: 

Bieslook munt peterselie kweken in mini moestuin

 

1. Bieslook kweken

Bieslook is de allemansvriend. De goedzak. Als beginner kun je bijna niets fout doen. Wanneer je het één keer hebt gekweekt, komt de bieslook elk jaar trouw terug. Wat ook fijn is: bieslook kan in veel verschillende omstandigheden overleven. Zon of schaduw, klei of zanderige grond: bieslook will survive. 
 

2. Munt kweken

Munt is wereldwijd één van de meest gebruikte kruiden. Daarom, maar ook omdat het een makkelijke groeier is, is het een voor de hand liggende keuze om te kweken! Maar pas op: de muntplant is een woekeraar. Kweek munt daarom het liefst in een aparte bak. Zo voorkom je dat jouw moestuintje een munttuintje wordt.  
 

3. Peterselie kweken

Plat, krul of Italiaans: wij vinden het helemaal mooi. Peterselie is een kruid dat in elke beginnersmoestuin geplant kan worden. Niet alleen omdat het een veelgebruikt en smaakvol kruid is, maar ook omdat peterselie makkelijk te kweken is! 

 

Nog een b'tje beter: zo leven kruiden uit de supermarkt langer 

Start jij jouw mini-moestuin met plantjes uit de supermarkt? Dat kan zeker!  Let wel op: deze plantjes zijn vaak opgekweekt uit zaad, waarbij er dicht op elkaar gezaaid is. Hierdoor hebben de kruiden geen ruimte om verder te groeien. Deel de plant daarom op in meerdere plantjes. Scheur de kluit in delen en plant dit in aparte bakken. 

 

Ready voor jouw duurzame mini-moestuin?

Bij Besured houden van een b'tje beter. En jouw mini-moestuin kan daaraan bijdragen! Alle b'tjes helpen. Tip: wil jij jouw spullen thuis goed verzekeren? Kies dan voor de inboedelverzekering van Besured. 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail