Zelf compost maken

Zelf compostbak maken: wat is het + do's and dont's!

Gepubliceerd op 21-11-2022
2140 keer gelezen

Wil jij zelf compost maken? Om b'tje afval tegen te gaan en/of je kruiden of planten nóg harder te laten groeien? Nice! Het is helemaal niet moeilijk en je kan het klein aanpakken. Bijvoorbeeld een compostbakje maken voor op je balkon, of in je tuin. Lees snel wat compost precies is, hoe je het maakt én wat er wel en niet in de compostbak mag.

Wat is compost?

Compost is een soort mest die de bodem van je tuin en plantenpotten verbetert. Dat komt doordat compost bestaat uit plantaardig organisch materiaal waardoor je planten, moestuintje en kruiden beter gaan groeien. Door zelf compost te maken, wordt energie voor het ophalen en verwerken van je GFT-afval bespaard. Nice!

 

Hoe maak je compost? Tips!

Compost ontstaat wanneer je jouw groente, fruit en tuinafval op een gecontroleerde manier laat verrotten. Wat je precies mag toevoegen, lees je verderop. Je kan compost maken in een kuil in je tuin, een compostvat voor op je balkon of een compostemmer in je keuken. Om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt en jij goede compost krijgt, let je op de volgende dingen:

  • Een goede composthoop bestaat uit lekker gevarieerd materiaal. Grof en fijn, hard en zacht, vochtig en droog, etc. Als jij een gevarieerd eetpatroon hebt, komt het wel goed! 😉
  • Zorg dat er genoeg lucht bij de composthoop komt. Dat kan je doen door eens in de zes weken de composthoop om te zetten. Dat betekent dat je het afval helemaal omkeert. De onderste laag komt weer bovenop. 
  • Let op de vochtigheid van je compost. Zet jouw compost dus niet constant in de zon, want dan droogt het uit. In de stromende regen spoelen de goede voedingsstoffen weg. Een plekje waarbij je compost half beschut staat, is ideaal.

 

illustratie vlinder op bloem

Meer inspiratieposts ontvangen? Mis niks!

Compostbak maken: do's and dont's

Je kunt eenvoudig compostbak maken van pallets of een plastic emmer ervoor gebruiken. Maar wat mag je in de compostbak mag gooien? Over het algemeen geldt: plantaardige, onbewerkte materialen. Notendoppen mogen bijvoorbeeld wel, pindakaas niet. Eierschalen mogen wel op de composthoop. Gekookt eten niet. En mogen theezakjes in de compostbak? Twijfel je nog? Dan hebben we hieronder twee handige lijstjes met wat wel en niet kan composteren. In alfabetische volgorde:

 

Wat mag wel op de composthoop?

Aardappelschillen*, bladeren*, bloemen*, citrusschillen*, coniferen, dennennaalden, doppen van pinda’s en noten, eierschalen, grasmaaisel**, groenteschillen en -stronken, hout***, houtas, hulstbladeren, kamerplanten*, koffiefilters, koffiedik, loof, noten, onkruid*, stro*, pitten, poep van plantenetende huisdieren, potgrond*, takken***, theebladeren, tuinaarde* en zaagsel*.

* niet te veel

** niet te nat

*** fijngemaakt

 

Wat mag niet op de composthoop?

Botjes, brood, broodbeleg, etenresten (gekookt), houtskool, kaas, kaaskorstjes, kattenbakkorrels, koffiepads, kunststof , papier, peuken, poep van vleesetende huisdieren, sigarettenas, stofzuigerzak (+inhoud), theezakjes, vet, visgraten, vodden, wol, watten en zieke planten.

 

Hoelang duurt het voordat je compost kan gebruiken?

Het duurt ongeveer 6 tot 12 maanden voordat je compost kan gebruiken. Het starten met je eigen bak is het beste in de lente, de zomer of een mooie herfstdag. Reden: als het vriest, komt het proces van compostering moeilijker op gang. Heb je een tuin? Dan kan je jouw compostbak onder een boom zetten (half beschut tegen zon en regen). 

 

Het nóg een b’tje beter doen? Join Besured!

Ga jij aan de slag met je eigen compostbak en wil je nóg meer inspiratie om het elke dag een b’tje beter te doen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief óf sluit je aan bij Besured! Wij willen impact maken. Samen. Met jou. En de rest van Nederland. Alle b'tjes helpen. Samen bereiken we meer!

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail