Besured - Week zonder Vlees en Zuivel 2024

Week Zonder Vlees & Zuivel 2024: Tips om het groener te doen

Gepubliceerd op 01-03-2024
925 keer gelezen

Wil jij ook wat bewuster consumeren, maar kan je wel een b’tje hulp gebruiken? 😊 Dan is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2024 misschien wel iets voor jou! De week van 4 t/m 10 maart staat in het teken van bewuster consumeren. En nee, we gaan je niet vertellen dat je voorgoed vaarwel moet zeggen tegen je geliefde burger of romige latte. Maar we willen wél een paar ideeën met je delen voor deze week. Kleine stapjes maken een groot verschil!

Groen(t)e helden

Laten we beginnen met groenten. En dan bedoelen we dus niet de doorgegaarde bloemkool met het kaaspapje van vroeger. Of nog erger: platgekookte spruitjes zonder kruiden. Met groenten kun je zo ontzettend veel meer! Grillen, blancheren, roosteren, bakken, wokken, stomen, noem maar op. En dat hoef ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wél erg lekker! 

 

Goed vegan recept voor beginners voor de Week Zonder Vlees en Zuivel? Probeer eens een traybake! Super easy, als je eens geen vlees en zuivel wil eten. Onze in-house vega foodie Veerle heeft een favoriet: aardappeltjes, pompoen, tomaatjes, kikkererwten, vegan balletjes, knoflook en ui. Voor zo’n 30-40 minuten in de oven met een beetje olijfolie en zout. Serveren met een harissa-sojayoghurtsausje erbij. Onweerstaanbaar! 
 

Week zonder vlees en zuivel 2024

 

Tips voor (vlees)vervangers

10 jaar geleden was het een stuk lastiger om vegetarisch of veganistisch te eten. Maar tegenwoordig is de keuze daadwerkelijk reuze! Probeer dus eens af en toe een vlees- of zuivelvervanger uit. Gewoon om te proberen! Heb je al eens een latte genomen met haver- of sojamelk in plaats van koemelk? Of vervang het gehakt in je pasta bolognese een keertje door gehakt van peulvruchten of soja, of ga voor de veggieburger. Lekker? Top, dan houden we die erin! 🌱 Wij probeerden een tijdje terug ook een aantal (snack)vervangers, en waren fan!

 

illustratie vlinder op bloem

Leuke inspiratie in je mailbox?

Meatless Monday 

Misschien heb je er al eens van gehoord, maar veel organisaties, huishoudens en studentenhuizen lassen een Meatless Monday in. Eén keertje per week zonder vlees en zuivel, moet kunnen toch? Je kan er ook een uitdaging van maken: elke maandag koken met een andere vleesvervanger, peulvrucht of notensoort. Niet alleen beter voor het milieu en dierenwelzijn, maar ook voor je kookskills en culinair palet! Woohoo! 🙌 
 

Een b’tje positieve impact maken met de Week Zonder Vlees en Zuivel 2024

Minder vlees en zuivel consumeren, kan impact hebben op verschillende dingen. Sommige mensen helpt het met hun gezondheid of verschillende kwaaltjes. Zo kan het helpen bij het verlagen van cholesterol, en hebben veganisten minder kans op hart- en vaatziekten (Voedingscentrum). Maar vlees en zuivel eten heeft ook impact op het klimaat. Eet je één week geen vlees of zuivel? Dan bespaar je al 14,6 kilogram aan broeikasgassen. Dat staat gelijk aan gemiddeld zo’n 76 kilometer met de auto rijden. Doe je een heel jaar mee aan Meatless Monday (of Tuesday, of Wednesday..) ? Dan bespaar je 108,5 kilogram broeikasgassen, ofwel 565 kilometer autorijden (WUR, 2024).

 

Week zonder vlees en zuivel 2024


Meer groene inspiratie en tips?

Nu begrijpen we dat verandering soms overweldigend kan lijken. Vooral als je vlees en zuivel weglaat in je dieet. En we snappen het, de gedachte aan een leven zonder kaas ís ook gewoon even slikken. We willen dus alleen maar zeggen: lekker eten hoef je niet op te geven. Probeer het gewoon af en toe bewust te doen 😊. Meer tips hoe je het een b‘tje beter doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 

 

Ben je nog op zoek naar recepten naar aanleiding van dit artikel? Kijk dan eens op www.weekzondervlees.nl, óf stuur ons een berichtje. We hebben meer dan genoeg collega’s die je maar al te graag helpen!

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail