Besured Verkeersveiligheid

Verkeersveilige buurt? Zo doe je dat! 🚗🦺

Gepubliceerd op 16-09-2024
1039 keer gelezen

Of het nu in een appartement in de stad is, of een vrijstaand huis in de polder. Wonen in een fijne, veilige buurt wil iedereen, toch? Het is de plek waar levenslange vriendschappen beginnen op het pannaveldje en je wekelijks een praatje maakt met de buurvrouw. We geven je graag een paar tips om de verkeersveiligheid in je buurt te verbeteren. Want als we allemaal een b'tje bijdragen, maken we samen een groot verschil in de wijk. 

1. Take a break: rustig de wijk in- en uitrijden

We hebben allemaal weleens haast. Je stapt de auto in, terwijl je net (of nog niet eens) je ontbijt naar binnen hebt gewerkt. — herkenbaar, toch? 😉 Maar te hard rijden in de woonwijk? Dat kan echt niet. Door wat rustiger aan te doen, kunnen we allemaal bijdragen aan een veiligere straat.
 

  • Plak stickers met de maximumsnelheid op je eigen afvalcontainer en tip buren om dat ook te doen. Heb je zo’n leuke, vrijstaande brievenbus? Ook daar kan zo’n sticker shinen! Zo herinner je automobilisten constant aan de toegestane snelheid in de straat.
  • Zet een Victor Veilig-pop (ja, hij heeft echt een naam!) neer op plekken waar vaak te hard wordt gereden. Deze groene/gele pop met een vlaggetje zorgt ervoor dat automobilisten even hun snelheid checken. Zet deze vriend alleen niet neer op een plek waar verkeersdeelnemers gehinderd kunnen worden.
     

2. Maak ruimte voor elkaar

Of je nu fietst, wandelt, rijdt, of jezelf silly walk'end voortbeweegt: iedereen moet zich veilig voelen. Door duidelijke fietspaden en voetgangerszones te creëren, maak je de weg een stuk veiliger voor iedereen.
 

  • Klop eens aan bij je buren: is er behoefte aan betere fietspaden of voetgangerszones? Met een gezamenlijke aanvraag bij de gemeente, krijg je vaak sneller iets voor elkaar. Vraag bijvoorbeeld aan of er paaltjes geplaatst kunnen worden, of misschien wel gezellige bloembakken! Zo leer je je buren beter kennen, draag je bij aan de veiligheid en zet je ook nog eens de bloemetjes buiten. Win-win!  

 

Helpen oversteken

 

3. Let there be light

We hebben het dan over zien én gezien worden! Als we zorgen dat we zelf goed zichtbaar zijn, voorkomen we samen veel ongelukken.
 

  • Zorg ervoor dat de verlichting in jouw buurt goed werkt. Is er een lantaarnpaal stuk? Meld het dan bij de gemeente. Sommige gemeentes hebben daar een speciale app of een telefoonnummer voor. En soms kun je het ook melden bij de buurtpreventie, als jouw buurt die heeft. Of richt er zelf een op! 
  • Moedig je buurtgenoten aan om reflecterende kleding of accessoires te dragen, vooral als ze in het donker fietsen of wandelen. Zo zijn ze goed zichtbaar voor automobilisten en andere fietsers. Denk bijvoorbeeld ook aan verlichting voor aan de hondenriem. Vooral kleine honden zijn soms lastig te spotten in het donker.
     

4. Een b'tje betere bewustzijn

Jong geleerd is oud gedaan! Door samen met kinderen te leren over de regels en gevaren in het verkeer, kan je ongelukken voorkomen.
 

  • Organiseer een leuke en leerzame dag voor de buurt met een expert. Denk aan workshops over fietsvaardigheid of een quiz over verkeersregels. Inspiratie nodig? Check de website van Veilig Verkeer Nederland voor een opfrisquiz. Hang er een leuk prijsje aan vast, zoals een nieuwe fietsbel of een bon van de plaatselijke ijssalon.
  • Is er een school in de buurt? Werk dan samen met ouders en leerkrachten aan de verkeersveiligheid rondom de school. Denk bijvoorbeeld aan verkeersbrigadiers of een Kiss & Ride zone.
Yasin_klaarover

 

5. Bouwen aan je community

Als buurt kun je echt een verschil maken. Door samen te werken aan verkeersveiligheid, versterk je niet alleen de veiligheid, maar ook de band met je buren.
 

  • Start een WhatsAppgroep van de straat of jouw blok waarin je gevaarlijke situaties kan melden en ideeën kan delen om de buurt veiliger te maken. Samen blijf je alert. Spreek wel goed af wat je wel en niet deelt in dat groepsgesprek. Kies je voor een groepsapp die echt over veiligheid gaat, of juist eentje waarin je elkaar ook een b’tje om hulp kan vragen? 
  • Extra ogen op straat? Richt samen met je buren een buurtpreventieteam op. Regelmatig een rondje lopen door de wijk en opvallende of verdachte zaken melden bij de gemeente of politie. Sommige gemeenten bieden zelfs subsidies voor hesjes of een lekker bakkie koffie na afloop. Check bij jouw gemeente hoe dat zit.

Paaltje aangetikt? Zo meld je schade!

Scheve paaltjes en kapotte straatverlichting? Die meld je dus bij de gemeente. Maar wat als je zelf een paaltje aantikt met de auto? Oeps! Kan gebeuren. Dat meld je natuurlijk eerst bij de politie en daarna bij de gemeente. De schade aan het paaltje zal meestal geclaimd kunnen worden door de gemeente op je WA autoverzekering. En met een Allrisk autoverzekering van Besured ben je gelukkig goed verzekerd voor de schade aan je auto. Dit soort schade meld je easy peasy via Mijn Besured

 

Een b'tje meer weten over onze autoverzekeringen? Bekijk dan de voorwaarden

Nog geen autoverzekering bij Besured? We bieden een steengoede autoverzekering met 10% korting, bovenop onze toch al lage autopremie. Voor alle aardige, positieve en eerlijke mensen. Nieuwsgierig?  

 

Bereken in 1 minuut 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail