Meer duurzame kleding in je kast? 5 tips
Gemiddeld kopen Nederlanders 46 kledingstukken per jaar. In onze kasten hangen gemiddeld 173 kledingstukken, waarvan 50 kledingstukken al meer dan een jaar (!) niet gedragen zijn (bron: NOS). Wil jij daar verandering in brengen? Collega Hester deelt 5 tips die zij heeft toegepast om haar kledingkast te verduurzamen.
Tip 1: koop een b'tje tweedehands
“’Het meest milieuvriendelijke product is het product dat je niet hebt gekocht.’ Dat is mijn motto als het gaat om kleding en duurzaamheid. Toen ik startte met het verduurzamen van mijn kledingkast, ben ik eerst minder kleding gaan kopen. Het kopen van duurzame kleding is niet zinvol, als die kleding niet lang mee gaat. Maar eerlijk is eerlijk: nieuwe outfits kopen is wel leuk! Daarom probeer ik kleding zo veel mogelijk tweedehands te kopen.
Daar ben ik een aantal jaar geleden mee begonnen. Eigenlijk uit nieuwsgierigheid. Ik kwam erachter hoeveel kleding er te koop is waar de prijskaartjes nog aan zitten. Wil jij ook beginnen met het kopen van tweedehandskleding? Probeer dan eens een kledingstuk te kopen van een merk wat je leuk vindt én waarvan je weet dat je de kleding goed past. De kans dat je aankoop slaagt is dan veel groter.“
Tip 2: ga eens voor ‘duurzame mode’
“Duurzame mode betekent voor mij kleding waarbij de milieuschade minder groot is én rekening wordt gehouden met mensenrechten. Ik vind dit soms wel lastig. Hoewel kledingmerken aangeven dat hun kleding op een eerlijke manier wordt gemaakt, zie ik soms op mijn label iets anders staan. Ik zie dan dat een kledingstuk in een land is gemaakt dat bekend staat om slechte arbeidsomstandigheden. Soms vind ik het ook moeilijk om te weten wanneer een kledingstuk vervuilend is voor het milieu.
Wanneer ik toch nieuwe kleding koop, ga ik online op onderzoek uit. Sommige merken laten zien hoe ze met het milieu omgaan, maar bieden ook eigen merk tweedehands kleding aan. Op de site van Good on You vind je ook merkbeoordelingen, artikelen en advies over ethische en duurzame mode."
Tip 3: repareer kleine schades kleding = duurzamer
“Begin klein! Je hoeft geen (kledingafval)bergen te verzetten in één keer. Hecht je bijvoorbeeld te veel waarde aan nieuwe kleding? Probeer dan zuinig om te gaan met de kleding die je koopt. Ik probeer goed voor mijn kleding te zorgen door kleine schades te repareren. Je kan een schoen met losse zool naar de schoenmaker brengen, of naai zelf een gaatje in je kleding dicht.”
Tip 4: draag je het niet? Verkoop het dan!
“Ik merk dat het verkopen van kleding werkt wanneer het weinig gedragen is. Ik probeer juist mijn kleding wel voor langere tijd te kopen en te dragen, daarom verkoop ik niet veel. Heb jij kleding dat er nog super uitziet en dat je niet meer draagt? Gooi het dan niet weg, maar probeer het te verkopen! Vinted is een platform waar je kleding kunt verkopen, kopen of ruilen. Je krijgt dus niet alleen geld voor je kleding, maar je geeft je kleding een tweede leven 😊.”
Tip 5: recyclen
“Is het kledingstuk te klein, te groot of vind je het echt niet leuk meer? Of lukt het niet om het kledingstuk te verkopen? Doneer je kleding! Zo verzamelt het Leger des Heils kleding in het hele land. Kleding die een tweede leven kan krijgen wordt gebruikt. Wat niet meer gebruikt kan worden, wordt gerecycled. Dus ook al kan jouw oude kleding niet meer weggegeven worden, je weet zeker dat het op de juiste plek terechtkomt. Het Leger des Heils heeft heel veel verzamelpunten, dus er is altijd wel een container in de buurt!“
Mijn plannen voor de toekomst?
“Ik probeer mijn kledingkast alleen nog maar aan te vullen met kleding die ik voor langere tijd kan dragen. In de toekomst wil ik ook letten op het materiaal waarmee het gemaakt wordt. Ik zou graag meer kleding van biologisch katoen of bijvoorbeeld bamboe willen kopen. Ik ben niet een grote fan van linnen, maar ik sta er wel voor open 😊.”
Wil jij het ook b'tje beter doen?
Heb jij nog tips om je kledingkast te verduurzamen? Sharing is caring! Nog een stapje verder en het beter doen? Bekijk dan de verzekeringen van Besured.