Clean-ups om aan mee te doen: gezellig en b'tje beter

Cleanups 2024? 5 x effe oprapen: van De Grachtwacht tot World Cleanup Day!

Gepubliceerd op 21-02-2024
1252 keer gelezen

Cleanups zijn er om de wereld een b’tje schoner te maken: schitterend toch? Ben je benieuwd welke mooie initiatieven er zijn en wanneer die in 2024 worden gehouden? Pak dan je prikstok er maar vast bij en lees verder!

Wat zijn cleanups?

Cleanups zijn speciaal bedachte schoonmaakacties waar je zwerfvuil of -afval bij jou in de buurt kan opruimen. Van Azië tot Amerika: over de hele wereld worden cleanups gehouden. Het kan ook dichterbij huis, gewoon in Nederland. Blikjes in het bos in de afvalbak gooien. Of een speeltuin­/kinderboerderij­/recreatieplas­/strand schoonmaken. Maar welke cleanups zijn er eigenlijk in Nederland?

 

Welke van deze 5 cleanups in Nederland zet jij in je agenda?

Zoek je zelf nog cleanups om je bij aan te sluiten? Tip: door heel Nederland worden verschillende opschoonacties gehouden. Het hele jaar door. Wij zochten er een paar voor je uit:

 

1. World Cleanup Day 2024

De World Cleanup Day is misschien wel de grootste cleanup. Naast een schone wereld, is het idee daarachter: ‘building bridges between disparate communities, and including all levels of society.’ Vorig jaar deden maar liefst 19,1 miljoen mensen uit 198 verschillende landen aan deze actie mee om zwerfvuil op te ruimen. Lijkt dit je een goed en gezellig initiatief om aan mee te doen? Zet 20 september 2024 dan maar in je agenda, want dan is het World Cleanup Day 2023.

 

2. Maas Cleanup Day 2024

Van Limburg tot de Biesbosch: op 23 maart 2024 is het weer tijd voor de Maas Cleanup Day 2024. Je kunt je aansluiten bij bestaande acties, of er zelf een organiseren. Het toffe is dat wanneer je meedoet, je handschoenen, t-shirts en zakken gratis aan kan vragen op hun site. Je hotspot ontdaan van alle blikjes, plastic zakken, flesjes en andere rommel? Misschien is het dan leuk om je resultaten te delen (wat ook kan 😊).

 

illustratie pipowagen en molen

Reisverzekering met zonnige premie?

3. Clean up on Tour 2024

Dit kan je elk jaar doen, wanneer je maar wilt! Want voor de Clean up on Tour kan je zelf een afspraak maken. Met een instructeur dobber je dan op een SUP-board door het water om afval op te ruimen. Een SUP-board (SUP betekent Stand Up Paddeling) lijkt op een surfplank, maar heeft geen zeil. Zo heb je je handen goed vrij om het afval uit het water op te ruimen. Sportief? Yes, en je maakt het water ook schoner voor al die visjes, eendjes en andere diertjes.

 

4. Beach Cleanup Tour 2024

Zonnetje, zee en… een heerlijk schoon en opgeruimd strand? Daar ga jij voor zorgen, samen met andere enthousiaste wereldverbeteraars. Doe mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour 2024, van Stichting Noordzee. In ongeveer 10 jaar deden meer dan 20.000 mensen mee en ruimden meer dan 100.000 kilo zwerfafval op. Dit jaar start de Beach Cleanup Tour op 1 augustus 2024 en finisht deze op 15 augustus 2024. De voorinschrijving is gestart, dus geef je op via beachcleanuptour.nl. Na jouw goede daad, kan je gelijk lekker de zee in duiken. Een mooie beloning!

 

Zoek je in 2024 nog clean-ups waar je aan mee kan doen?

 

5. De Grachtwacht 2024

Een oude stad spotten en haar grachten schoon houden? Misschien is De Grachtwacht uit Leiden dan wel een leuke cleanup voor jou om aan mee te doen. In 2024 organiseren zij weer wekelijks een cleanup met de Plastic Spotter kanovloot. Ook is daar ‘Operatie Afvaldump’, waar afval van ziekenhuisoperaties uit het water wordt gevist. Leuk detail: De Grachtwachters analyseren precies waar vuilnis in het water vandaan komt, om het nog een b’tje beter te doen.

 

Nog een b'tje beter doen? Join Besured!

Als Besured geloven we in kleine stapjes die samen een groot verschil maken. Ga jij op vakantie naar een warm zonnig land of sta je straks nog te shinen op de piste? Of doe je misschien zelfs wel mee aan een cleanup ergens over de grens? Nice! Ga dan goed voorbereid op reis met onze reisverzekering. Benieuwd naar onze lage premie? Bereken in 1 minuut.

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail