Vrienden delen complimentje uit en een box

Bloed doneren? Zo maak je het verschil!

Gepubliceerd op 11-12-2023
1258 keer gelezen

Bij Besured willen we meer doen voor elkaar, gewoon omdat het kan. We hopen anderen te inspireren om positiever en vriendelijker te zijn. Je kunt van alles doen om de wereld een b’tje mooier te maken. Een bijzonder voorbeeld daarvan is bloed doneren. Misschien overweeg je het al, maar weet je niet zeker of het iets voor jou is. Wil jij levens redden met jouw bloed? Wij leggen je uit hoe je dat doet. Want het is gelukkig niet zo griezelig als het misschien lijkt!

Waarom bloed doneren? 

Met bloed doneren kun je levens niet alleen redden, maar óók verbeteren. Bloed is bijvoorbeeld nodig bij chirurgische ingrepen of bij slachtoffers van ongevallen. Maar bloed kan daarnaast helpen bij de behandeling van patiënten met ernstige ziektes. Bloed doneren is dus eigenlijk een nobele, goede daad en het kost je maar een paar uurtjes per jaar. Dat is minder dan sommige mensen dagelijks naar hun telefoon kijken! 😲

 

Hoe vaak kan of mag je bloed doneren? 

Donor worden is altijd vrijwillig. Je ontvangt een oproep wanneer jouw bloed nodig is. Dit heeft te maken met je bloedgroep en de vraag naar bloed in ziekenhuizen. Heb jij bloedgroep O-negatief, AB-positief of B-negatief? Je hebt verschillende soorten bloedgroepen, en sommige zijn zeldzamer dan anderen. Afhankelijk van je geslacht en andere factoren mag je maximaal 3 of 5 keer per jaar doneren. Dat valt reuze mee toch?

 

Bloed donatie

 

Wist je dat...

  • ...je met één bloeddonatie 3 mensen kunt helpen? Ongelofelijk toch? 
  • ...30% van het gedoneerde bloed naar kankerpatiënten gaat?
  • ...bloedgroep O-negatief aan iedereen gegeven kan worden? 

 

Wat zijn de richtlijnen om bloeddonor te worden? 

Een kwart van Nederland is bang (voor naalden) of denkt niet geschikt te zijn om donor te worden. Zonde! Er zijn inderdaad wat richtlijnen, maar over het algemeen kunnen de meeste mensen gewoon bloed of plasma doneren. Voldoe jij aan de volgende punten? 

  • Je bent tussen de 18 en 65 jaar oud
  • Je weegt minstens 50 kilo 
  • Je hebt nooit drugs geïnjecteerd 
  • Je spreekt, leest en verstaat de Nederlandse of Engelse taal


Dan kom je in aanmerking om te doneren! 🩸 Zeker weten? Bij het bloeddonatiecentrum kunnen ze jou het beste informeren. 
 

ledlamp met twee bloemen illustratie

Leuke inspiratie in je mailbox ontvangen?

Hoe werkt bloed doneren? 

Je kunt je vrijwillig aanmelden bij een bloeddonatiecentrum in de buurt. Hier vul je een lijst in met medische vragen om er zeker van te zijn dat je bloed kunt geven. Vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen om je bloedgroep te checken en te testen of je een geschikte donor bent.


Nerveus? Geen zorgen, het afnemen van het bloed is vrijwel pijnloos. Als je wordt opgeroepen sta je vaak na een uurtje alweer buiten. Tijdens je afspraak worden er nog wat vragen gesteld en wordt je bloeddruk gemeten. Na afloop krijg je wat te drinken en een goeie snack om ervoor te zorgen dat je niet misselijk wordt of flauwvalt. Je lichaam maakt na de donatie nieuw bloed aan, dat betekent dat je lichaam verse en gezonde cellen gaat produceren. Win-win! 


Het afnemen van het bloed zelf? Dat is in 10 minuutjes gebeurd! ⏳

 

Wat gebeurt er met je bloeddonatie? 

Je geeft normaal een halve liter bloed om te doneren. Daarnaast worden er 3 kleine buisjes gevuld om te testen of je misschien infectieziekten bij je draagt. Het moet natuurlijk wel veilig zijn voor de ontvanger. Het bloed wordt verdeeld in rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Alle drie deze onderdelen van het bloed kunnen gebruikt worden voor verschillende medische doeleinden. Eén donatie kan dus meerdere levens redden. Hoe tof is dat? 🙌

 

Bloed donatie

 

Suzanne (38 jaar) werkt sinds maart bij Besured en is nu een aantal jaar bloeddonor. 

“Ik herinner me nog dat ik vroeger altijd met mijn moeder meeging naar de bloedbank. Het nut van het doneren snapte ik toen nog niet, maar wel de roze koeken na afloop. Toch is het me altijd bijgebleven. Het is een eenvoudige manier om iets goeds te doen voor een ander. Bloed heb ik immers genoeg. Door een topsportcarrière en twee zwangerschappen moest ik donatie eerder uitstellen, maar sinds een aantal jaar geef ik regelmatig bloed. Zo probeer ik het een beetje beter te doen voor een ander 😊.” 

 

Wil jij, net als Suzanne, een b'tje meer voor een ander doen? Held! Neem een kijkje op de website van Sanquin.nl om te zien waar je terecht kunt. En hoewel je het er niet om doet, ontvang je als trouwe donor na elke tien donaties een klein cadeautje. Bedankt, for life. 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail