meisje scheidt afval in prullenbak

Afval scheiden makkelijker maken: 4 tips van onze Besured'ers!

Gepubliceerd op 22-06-2022
911 keer gelezen

Man, man, man. Afval scheiden. Het is zo makkelijk om alles in één vuilnisbak te stoppen en het daarna in een rechte streep naar de afvalcontainer te brengen. Maar het kán beter. Zeker als het om plastic scheiden gaat. Hoe kan je makkelijk afval scheiden? En hoe zorg je ervoor dat het een gewoonte wordt? We laten vier collega’s van Besured aan het woord:

Tip #1: Scheid je afval op locatie

Irma: “De mens houdt van gemak. Ik in ieder geval wel. Daarom heb ik gedacht over een manier waarop ik zo min mogelijk moeite hoef te doen om m’n afval te scheiden. En ook gevonden! Ik verzamel m’n gft-afval in de keuken, want daar kook ik. Eerst in een bakje op m’n aanrecht en daarna in de grotere bak. M’n glas- en plasticafval verzamel ik ook in de keuken. De papierbak staat onder m’n bureautje, want daar werk ik het meest met papier. M’n lege batterijen leg ik bij m’n boodschappentasje, zodat ik die meteen kan inleveren bij de supermarkt.”

 

Extra tip: noteer in je agenda wanneer het oud papier wordt opgehaald. Dat is vaak maar eens per maand en dus makkelijk om uit het oog te verliezen.

 

Tip #2: Ga voor afvalemmer met méér dan 2 vakken

Elianne: “Toen ik had bedacht dat ik afval beter wilde gaan scheiden, wilde ik ook een supermooie vuilnisbak. Blinkend en glimmend. Passend bij mijn keuken. Een strakke vuilnisbak met twee vakken van 130 euro was het antwoord. Ik dacht "fijn lekker minimalistisch". Nu een paar maanden later zou ik het anders doen! Ik zou een bak met méér dan twee vakken scoren. GFT en restafval scheiden is in sommige gemeenten al verplicht. Maar als je ook je plastic en papier goed wilt scheiden en niet allemaal bij het restafval wil deponeren, zijn meer dan 3 vakken wel handig. Dus: ik ga via Marktplaats even een tweedehandsje scoren. Toch maar praktisch boven design verkiezen 😉. ”

 

illustratie prullenbak

Wil jij het óók een b'tje beter doen?

Tip #3: Download de afvalscheidingswijzer

Jocelyn: “Vooral in het begin vond ik het lastig om in te schatten in welke bak welk afval moet. Kranten in een papierbak, dat is logisch. Maar hoe zit het met drinkpakken? En moet piepschuim in de plasticbak? Nope! Check hier waar piepschuim wel heen kan. Ik heb een superhandige app gedownload. De afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Typ een woord in en je weet meteen waar je het weg kan gooien. Ik scheid m’n afval nu een tijdje en ik heb de app steeds minder nodig!”

 

Tip #4: Voorkom afval, begin bij de bron

Michiel: “Toen ik niet meer dagelijks met superveel afval te maken kreeg, vond ik het makkelijker worden om het te scheiden. Een beetje het principe van door de bomen het bos weer kunnen zien. Daarnaast is minder afval sowieso duurzamer, natuurlijk. Het is niet heel moeilijk. Ik haalde ‘n nee-nee sticker om een berg aan folders te voorkomen. Scoorde een herbruikbaar groente-en-fruit-zakje bij de supermarkt. En koop – als dat kan – geen voorgesneden groenten in verpakking, bijvoorbeeld. Toen kwam ik er trouwens ook achter dat vier voorverpakte appels dubbel zo duur zijn als vier losse! Maar ook door bijvoorbeeld meer tweedehands spullen te kopen, haal je al minder verpakkingsmateriaal in huis. En tweedehands kopen is op zichzelf ook al weer duurzamer dan nieuw. Zo ben je al snel heel lekker bezig!”

 

Gouden tip: sluit je aan bij Besured!

Heb jij nog tips om afval te scheiden? Deel ze met ons. Kunnen wij anderen er weer mee inspireren. Vind jij het ook belangrijk om het een b’tje beter te doen? Join Besured! Verzekeringen, maar dan een beetje beter. Voor iedere afgesloten verzekering, planten wij een boom!

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail