zonnepanelen op dak tussen bomen

Zonnepanelen plaatsen in 2024? Stappenplan en tips hoe te regelen

Gepubliceerd op 19-03-2024
1252 keer gelezen

Onze eigen collega ging een paar jaar geleden voor zonnepanelen. Ze neemt jullie mee hoe dat ging en of ze er blij mee is. Elianne: “Ik kocht een huis en wilde het gelijk goed doen. Zonnepanelen, dus. Goed voor het milieu, maar eerlijk: ik wilde me ook niet blauw betalen aan energielasten.” Herkenbaar? Bekijk haar stappenplan en tips voor zonnepanelen uit de praktijk!

Stap 1: referenties opvragen

Waar begin je met zo veel zonnepanelen­aanbieders? “Die vraag is makkelijk te beantwoorden! Vraag referenties aan de mensen om je heen. Wie heeft al zonnepanelen aan laten leggen? Wat was de prijs? Was diegene betrouwbaar? Ga zo maar door. Ik had een aantal connecties met goede verhalen en vroeg via-via een offerte op. Binnen een dag kreeg ik een belletje van de zonnepanelen­aanbieder naar keuze!”

 

Stap 2: inventariseer of zonnepanelen lonen in jouw situatie

“Kijk, alle b'tjes helpen. Dus zonne-energie overwegen om de CO₂-uitstoot van jouw huishouden te verlagen, is hoe dan ook een hartstikke goed plan! Ik was benieuwd hoeveel energie ik kon opwekken en of de opbrengsten tegen de kosten opwegen. Mijn zonnepanelen­aanbieder keek via Google Maps naar de ligging van m’n huis en hoeveel zon m’n dak vangt. Hiermee berekende hij hoeveel kWh aan energie er gemiddeld per jaar opgewekt zou kunnen worden. Wat bleek? Met 9 zonnepanelen met omvormers gemiddeld 2.300 kWh per jaar! Superblij mee, want een gemiddeld 1-persoons­huishouden verbruikt zo’n 2.500 kWh per jaar.

 

Tip: laat vrijblijvend checken voor jouw huis of het loont om voor zonnepanelen te gaan. Niet voor iedereen loont het namelijk. In één belletje weet je het vaak al.”

 

illustratie zonnepanelen op dak

Opstalverzekering met zonnige premie?

Stap 3: zoek uit hoe jij je zonnepanelen kan kopen

“Mijn zonnepanelen en de installatie ervan kostten 4.400 euro toen ik ze in 2019 liet plaatsen. Gelukkig wist ik zelf al iets over financiering van duurzaamheids­maatregelen. Dit zijn mijn tips voor het kopen van zonnepanelen:

 

Zonnepaneel tip 1: bekijk je opties via je hypotheek

“Een huis kopen is al duur zat. Je hebt misschien geld gespaard voor mooie meubels en wil graag een buffertje overhouden. Logisch dat je niet ál je spaargeld aan verduurzaming wilt besteden. Doordat ik in 2019 een nieuwe hypotheek afsloot, kon ik 106% van de woningwaarde lenen. Anno 2024 geldt dat trouwens nog steeds. Die 6% boven de woningwaarde moet je dan wel echt gebruiken voor groene maatregelen. Ik koos voor zonnepanelen, HR++ramen en vloerisolatie. Daardoor betaal ik nu ongeveer 20 euro per maand voor de zonnepanelen. En hoefde ik m’n spaargeld niet aan te raken!”

 

Zonnepaneel tip 2: bekijk de opties voor zonnepanelen subsidie in 2024

“Op dit moment zijn er jammer genoeg geen subsidie­regelingen voor zonnepanelen. Wel zijn er soms plaatselijke subsidie­regelingen. Check het bij je gemeente wat er mogelijk is. Ik kreeg in 2019 ruim 700 euro terug aan btw. Een mooi bedrag! En sinds 1 januari 2023 wordt er helemaal geen btw meer gerekend voor zonnepanelen (ging van 21% naar 0%). En je kan opgewekte stroom die je niet gebruikt, tot 2031 aan het elektriciteitsnet leveren (bron: MilieuCentraal). Hier krijg je dan een bedrag voor.”

 

Zonnepanelen worden op dak geïnstalleerd

 

Stap 4: installatie 2024 zonnepanelen plannen en uitvoeren

“Mijn tip om zonnepanelen te laten plaatsen: wees ruim op tijd met de datum plannen. Helemaal nu zonnepanelen zo populair zijn. Het kan namelijk wel even duren voordat jouw zonnepanelen liggen. Het is handig om je panelen in de winter te laten plaatsen, dan kan je met het eerste voorjaarszonnetje gelijk beginnen met energie opwekken!”

 

Stap 5: verzeker je zonnepanelen mee via je opstal­verzekering

“Waar je misschien niet meteen aan denkt bij zonnepanelen, is je verzekering! Heb je zonnepanelen laten installeren op je dak? Dan zijn die niet standaard meeverzekerd. Bij Besured wel! Die zijn automatisch meeverzekerd op je opstal­verzekering. Enige voorwaarde is dat ze bevestigd moeten zijn aan je woonhuis, garage of bijgebouw. Andere duurzame verbeteringen zijn trouwens ook verzekerd: een laadpaal voor je elektrische auto, een warmtepomp, zonneboiler en regen­opvangsysteem. Wel zo fijn!”

 

Stap 6: installeer zonnepanelen app voor direct inzicht in je resultaten

“Ik wilde heel graag meteen kunnen zien wat m’n zonnepanelen opleverden. Daarom heb ik een superhandige app gedownload. In mijn geval Solar Edge. Daarop kan ik op elk moment van de dag zien wat m’n zonnepanelen opwekken. Én je kan het gelijk per week, maand en jaar vergelijken. Een soort wedstrijdje met jezelf en de zon!”

 

Zonnepaneel tegen schutting

 

Stap 7: evalueer de opbrengsten van je zonnepanelen. Blij?

“Natuurlijk nam ik zonnepanelen omdat ik het een beetje beter wilde doen. Maar ik wil ze ook wel graag terugverdienen. Daarom heb ik na drie jaar de balans opgemaakt om na te gaan of ik tevreden ben met m’n switch naar zonnepanelen. Alleen al dat ik nu maar 5 euro per maand aan elektriciteit kwijt ben, is voor mij een win. Plus dat ik elk jaar zelfs ongeveer 250 euro terugkrijg, omdat ik dus meer kWh teruglever aan het net per jaar, dan dat ik verbruik. In 2022 had ik zelfs een opbrengst van 2,4 MWh en kreeg ik dus 400 euro terug. En m’n huis is door m’n zonnepanelen ook in waarde gestegen! Kortom: ik ben super tevreden.”

 

Tip: check waar zonnepanelen gemaakt worden

“Ik heb eigenlijk nooit gevraagd waar mijn zonnepanelen vandaan kwamen. Maar ook hierin kan je een bewuste keuze maken. Zo zijn niet alle zonnepanelen even duurzaam. Laat je zonnepanelen installeren? Dan zou ik navragen waar ze vandaan komen. Van dichtbij? Dan komt er minder transport bij kijken, bijvoorbeeld. En dus minder uitstoot. Daar zou je je keuze op kunnen baseren.”

 

Ook een b'tje beter doen? Verzeker je bij Besured!

Bij Besured willen we het graag elke dag een b'tje beter doen. En heel Nederland inspireren om dat ook te doen. Doe jij mee? Join Besured. Inspireer ons en laat je door ons inspireren. 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail