besured warme truiendag 2024

Warme Truiendag 2024: cozy én duurzamer!

Gepubliceerd op 29-01-2024
961 keer gelezen

Het is bijna zover: op 2 februari 2024 vieren we Warme Truiendag! Deze dag, opgericht door Klimaatverbond Nederland in 2007, is niet alleen een toffe actie rondom het Kyotoprotocol (dat klinkt fancy, hè?). Het is ook een kans om gezellig én milieubewuster bezig te zijn. Dus, waarom je zou meedoen? Nou, lees maar even mee.

Waarom we meedoen aan Warme Truiendag 2024

De gasproblemen van de afgelopen tijd hebben ons laten zien hoe afhankelijk we zijn van fossiele brandstof. En dat is niet zo best. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun huis verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te installeren. Maar überhaupt wat minder gebruik maken van gas of energie, is natuurlijk nóg beter. Daarom trekken we een lekkere dikke trui aan. Dan hoeft de verwarming niet, of minder te draaien. Super easy, super effectief! 
 

Even over dat CO₂-gas...

CO₂, oftewel koolstofdioxide, is gas dat van nature in de lucht hangt, maar waar we de laatste 150 jaar behoorlijk veel aan toegevoegd hebben. Vooral door de verbranding van fossiele brandstoffen. En guess what? CO₂ is een broeikasgas - het voornaamste, zelfs. Een beetje alsof we de aarde in een knusse deken van warmte hullen. Alleen is zo’n dikke deken niet meer knus, maar verstikkend.
 

Wist je dat 1 ton CO₂-uitstoot gelijk staat aan...

  • 319 liter diesel verbranden
  • 7 keer naar Parijs vliegen (en dat is zonder een croissantje op de Eiffeltoren)
  • 300 kilo kantoorpapier verslinden (je print wat af, hè?)
  • 16.000 km met de trein reizen (en je had al zo'n hekel aan vertraging)
  • 500 dagen ademhalen (ja, dat laatste doen we gelukkig allemaal)
eiffeltoren met croissantje
elke dag een b'tje liever

Hey goeddoener! Jij verdient zoveel moois!

Waarom is te veel CO₂ een probleem?

CO₂ en andere broeikasgassen, zoals methaangas en lachgas, vormen dus die gezellige deken om de aarde. Maar als er te veel CO₂ is, wordt het té warm. En weet je wat er gebeurt als het te warm wordt? Juist, nog meer CO₂ in de lucht. De ijskappen zijn namelijk een ster in het reflecteren van zonlicht. Maar als ze smelten, kunnen ze dat niet meer. Ook kosten de maatregelen die we nemen veel CO₂. Denk maar aan eens alle airco’s die we plaatsen! Het is een vicieuze cirkel die we moeten doorbreken! 💪
 

Terug naar Warme Truiendag in Nederland

Als heel Nederland dat doet, kunnen we een graadje minder stoken zonder te klappertanden. En dan besparen we maar liefst 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Dat klinkt niet alleen als een goede deal voor Moeder Aarde, maar ook als een prima excuus om je favoriete (foute kerst)trui uit de kast te trekken.

Warme truiendag 2024

En als we groter denken...

Stel je voor: een heel jaar lang elke vrijdag een graadje minder warm stoken. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van een stad als Amsterdam.

 

Dus: markeer 2 februari in je agenda, zet die verwarming een tikje lager, trek je favoriete trui aan en doe mee met Warme Truiendag. Samen maken we de wereld een stukje knusser en cooler! 🌍✨
 

Meer knusse inspiratie? Super.. Join us!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij houden van positievelingen. Mensen die leuke complimenten geven en ze verdienen. Mensen zoals jij! Sluit je daarom aan bij Besured en doe het ook elke dag een b'tje beter voor een ander. En dan doen wij het een b’tje beter voor jou, met onze steengoede verzekeringen.
 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail