Madeira-wandelroutes

Wandelen op Madeira in 2024: 4 routes en 3 tips!

Gepubliceerd op 13-12-2023
1020 keer gelezen

Een b'tje natuur, avontuur en wandelen… klinkt dat als een goede vakantie voor jou? Madeira it is! Dit bloemeneiland zit vol met mooie wandelroutes en bezienswaardigheden. Tijdens deze vakantie kom je zo aan de 10.000 stappen per dag 🏃. Bekijk hieronder de allermooiste wandelingen en 3 gouden tips voor de flinke hikes. 
 

Levada wandelingen op Madeira 

Veel van de wandelroutes in Madeira lopen langs de zogeheten levada's. Dit zijn oude irrigatiekanalen die het water vanuit het noorden van het eiland naar het drogere zuiden transporteren. De wandelpaden liggen verspreid over het eiland en worden aangeduid met de letters ‘PR’ gevolgd door een cijfer. In totaal zijn er wel 30 wandelingen. 
 

4 prachtige wandelingen op Madeira 2024

PR1 - Pico do Arieiro naar Pico Ruivo 

Dit is misschien de bekendste wandeling van het Madeira: naar de hoogste top van het bloemeneiland! Er zijn 2 routes te wandelen, waarvan één vrij zwaar en lang (meer dan 5 uur) en de andere een stuk korter en makkelijker (2 uur). Beiden bieden in ieder geval prachtig uitzicht over het eiland, boven de wolken. Goed om te weten: je start op Pico do Airiero en je wandelt 2,5 uur naar Pico Ruivo. Je kunt daarna weer terug. Er is een optie om een taxi te nemen, maar dat is wel ongeveer een uur lopen van Pico Ruivo (in het dorpje). Aanrader is om de zonsopgang mee te pakken. 

 

PR8 - Ponta de São Lourenço

Een goede hike met prachtige uitzichten? Dit is er eentje om niet snel te vergeten. Je bent heen en weer zo'n 3 uur onderweg, maar dat merk je nauwelijks. Om elke hoek wacht er weer een nieuw schilderachtig plaatje. Deze hike is prima te doen. Leuk: aan het einde heb je een fijn restaurant waar je lekker kan lunchen of koffie kan drinken. 

Ponta-Sao-Lourenco

 

PR6 - Levada das 25 Fontes 

Deze wandelroute met trappen en smalle paden door het bos brengt je naar een grote waterpoel. De naam van de levada is afgeleid van de 25 watervallen die uitmonden in een helder meer van levendige tinten groen en blauw. Let op: het is een hele populaire route. Bereid je voor op drukte of vertrek goed op tijd! 
 

PR9 - Levada do Caldeirão Verde 

Deze wandeling leidt je door een dichte jungle waarin je je echt even in een Zuid-Amerikaans regenwoud waant. De wandeling is 13 kilometer lang en duurt 4 tot 5 uur. De wandeling is vrij vlak en hierdoor redelijk makkelijk. 

Wandelen madeira levada wandelroute madeira

 

Favoriete hike op Madeira? Elianne vertelt 

Besured collega Elianne maakte meerdere wandelingen op Madeira en zat geen dag stil. Maar de wandelroute "P1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo" vond zij de mooiste:
 

We gingen met zonsopgang deze hike doen. Je kunt makkelijk parkeren, een eindje van de start bij Pico do Aireiro af. Let wel: het is 1,5 km lopen dan naar de start. Een goede conditie is wel een must. En neem een warme trui mee, het kan koud zijn. Het is veel trappenlopen en klauteren. Maar zeker de moeite waard! En goed om te weten: er is een restaurant bij Pico Ruivo, maar let wel: vanaf daar moet je nog 500 meter klimmen naar de top. Ik dacht dat we er waren haha. Maar was nog even bikkelen! 
 

illustratie wereld

Doorlopende reisverzekering met zonnige premie?


Wandelen op Madeira 2024: 3 laatste, gouden tips 

Ga jij net als Elianne naar Madeira en wil je één of meerdere mooie wandelingen maken? Dan hebben wij nog 3 goede tips voor je om je wandelvakantie tot een succes te maken.  
 

  1. Kies de juiste routes: Madeira biedt wandelpaden voor alle niveaus, dus kies er één die past bij jouw conditie en ervaring. Daarnaast zijn de afstanden op de wandelroutes vaak ‘one way’. Houd er dus rekening mee dat je de aangegeven afstand 2x moet doen. 
  2. Trek je beste hike-uitrusting aan: een paar stevige wandelschoenen zijn essentieel, vooral als je de bergachtige paden verkent. Een regenjas is ook aan te raden, want Madeira doet regelmatig een regendansje om de natuur mooi groen te houden 🌧️. Ook in de tunnels naast de levada's regent het vaak. 
  3. Meenemen: hoofdlamp en voldoende eten en drinken! Meerdere levada wandelingen nemen je mee door tunnels. Deze kunnen laag en smal zijn, waardoor je snel je hoofd stoot als je niet oppast! Neem daarom je hoofdlamp mee, het flitslicht van je telefoon biedt niet genoeg zicht. Vergeet ook niet om voldoende eten en drinken in je rugzak te stoppen, want dit kun je onderweg niet kopen.   
     
wandelroute madeira tunnel Wandelen madeira

 

Meer inspiratie ontvangen? Dit kan je doen!

Veel plezier als je naar Madeira gaat! Heb je nou zoiets van: “doe mij nog wat van deze tips”? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand weer frisse inspiratie en tips!

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail