zwarte kat

Vrijdag de 13e in 2023: wanneer, weetjes en voorbereiding 🍀

Gepubliceerd op 21-09-2023
1783 keer gelezen

Ladder.. in je panty. Je auto start niet. Aaah, dingen lopen net wat minder op vrijdag de 13e. Tenminste dat wordt vaak gedacht. Sommigen aaien liever niet die ene zwarte kat of vermijden nummer 13 vaak (huisnummer 13 vind je bijvoorbeeld bijna niet in Frankrijk). Maar wanneer is het vrijdag de 13e in 2023 en hoe kan je je goed voorbereiden op pech? Lees het!

 

Wanneer valt vrijdag de 13e in 2023?

Vrijdag de 13e komt minimaal één keer per jaar voor, maar kan ook tot drie keer per jaar voorkomen. Het hangt af van hoe de dagen van de week en de kalender in dat jaar vallen. In 2023 hebben twee vrijdagen die op de 13e vallen: 13 januari en 13 oktober. 

 

Hoe voorbereiden op vrijdag de 13e? 

Nou door goed verzekerd te zijn natuurlijk 😉. Maak je op vrijdag de 13e per ongeluk schade aan een ander? Hello aansprakelijkheidsverzekering! Start je auto niet als je wilt wegrijden? Lang leve de pechhulp. Auto-ongelukje? Gelukkig heb je een autoverzekering! Heb je de pech dat er ingebroken wordt? Inboedelverzekering! Bestolen op reis? Reisverzekering! Kan onverhoopt je vakantie niet doorgaan? Annuleringsverzekering! En het goede nieuws: deze verzekeringen zijn niet alleen vrijdag de 13e geldig, maar het hele jaar door. 

illustratie zwevende vinkjes

Goede verzekeringen, fijn gevoel. Welke heb je nog niet?

5 weetjes over vrijdag de 13e 

Pech, dat kun je helaas elke dag hebben. Dus waar komt dan de fascinatie voor vrijdag de 13e vandaan? En wat maakt de dag speciaal? Ontdek het met deze 5 grappige weetjes.

 

1. “Paraskevidekatriafobie”

Para-watte? Dat is de officiële term voor de angst voor vrijdag de 13e. Mensen die lijden aan paraskevidekatriafobie kunnen grote angst ervaren wanneer deze dag zich voordoet. Maar gelukkig kun je waarschijnlijk ook een potje galgje winnen met de term 😄.  

 

2. Oorsprong van vrijdag de 13e 

De angst voor vrijdag de 13e heeft historische en culturele wortels. Zowel in het Christendom en in oude Noorse mythologie zijn er associaties tussen de vrijdag en het getal dertien met ongeluk. 

 

3. Economische impact 

Sommige mensen nemen vrijdag de 13e heel serieus en vermijden belangrijke beslissingen, reizen of bepaalde belangrijke aankopen doen. Dit kan een economische impact hebben, zoals een daling van het aantal vluchten, reizen en zakelijke transacties op die dag! 

 

4. Friday the 13th: de filmreeks 

De angst voor vrijdag de 13e heeft geleid tot een populaire horrorfilmreeks genaamd "Friday the 13th." De eerste film verscheen in 1980 en was een groot succes in het horrorgenre. De reeks heeft wereldwijd over de jaren 465 miljoen dollar opgeleverd! 

 

5. Statistieken

Misschien niet echt een weetje, maar we kunnen het maar benoemd hebben: onderzoek heeft aangetoond dat er geen hoger risico op ongelukken is op vrijdag de 13e in vergelijking met andere dagen. Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat de dag ongeluk brengt! 

 

Maak van de 13e een geluksdag met Besured 🍀

Veel risico's kan je natuurlijk verzekeren. Onze grootste tip: verzeker je het hele jaar goed, dan heb je geluk als je pech hebt! Kies je voor Besured, dan zijn wij jouw verzekeringsrots in de branding: op ons kun je rekenen. We bieden goede voorwaarden tegen vriendelijke premies en zijn 24/7 bereikbaar bij spoed. Bekijk onze verzekeringen.

 

En wil je écht een leuke vrijdag krijgen? Volg dan de tips uit deze blog om je vrijdag geweldig te maken! 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail