man en vrouw pakken boodschappentas uit in keuken

Verspillingsvrije week 2023: ga voedselverspilling tegen!

Gepubliceerd op 11-09-2023
967 keer gelezen

Deze week is het Verspillingsvrije week! Per jaar gooien Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon weg (bron: Voedingscentrum). Vooral brood belandt vaak in de prullenbak; elke week in totaal 60 miljoen boterhammen! Mega zonde. En zeker niet nodig, want met een klein b'tje aandacht en planning kan je voedselverspilling voorkomen. Daarom delen we in dit artikel een aantal lekkere tips tegen voedselverspilling. Bijvoorbeeld hoe je culinair met kliekjes kunt zijn, maar ook hoe je kunt voorkomen dat je leftovers hebt. Lees snel verder!

Verspillingsvrije week: wat is dat? 

Dit jaar is de vijfde editie van de Verspillingsvrije week. Het initiatief wordt georganiseerd door Samen Tegen Voedselverspilling in de week van 11 t/m 17 september 2023. Het doel? Zo veel mogelijk mensen uitdagen om zo min mogelijk eten te verspillen. Want als er in heel Nederland een week lang geen voedsel verspild wordt, dan besparen we ruim 22 miljoen maaltijden. En het scheelt ruim 33 miljoen kg CO₂-uitstoot, dat zijn bijna 500 duizend ritjes van Maastricht naar Groningen.
 

Doe jij ook mee? Check hieronder een aantal tips tegen het verspillen van eten. 
 

Salade met diverse toppings

 

Tips tegen voedselverspilling

1. Bewust winkelen

Koop je vaak producten in de aanbieding? Goed voor je portemonnee! Bedenk je wel even of je het wel gaat gebruiken. Want als je het uiteindelijk moet weggooien, ben je nog steeds niet goedkoper uit. Hetzelfde geldt voor Too Good To Go-pakketten, zonde om het alsnog weg te gooien. 
 

Dé oplossing om zonder impulsaankopen thuis te komen; stel je eigen weekmenu samen en baseer hier je boodschappenlijst op. Zo haal je alleen in huis wat je nodig hebt. Check vóór je naar de supermarkt gaat ook even wat je nog in huis hebt. 


2. Eten slim opbergen 

Kijk altijd op de verpakking of op de website van het Voedingscentrum hoe je eten het beste kunt bewaren. Zo kun je bijvoorbeeld bananen juist beter níét in de koelkast bewaren. Als ze koud zijn, worden ze namelijk veel sneller bruin. Tenzij je daarvan houdt natuurlijk. Of graag bananenbrood bakt… 🤤 
 

Bonus tip: First In First Out! Leg je nieuwe boodschappen achter in de koelkast of voorraadkast. Dan weet je zeker dat het ‘oude’ eerst op gaat, en je het niet weg hoeft te gooien. Komen die skills van je bijbaantje als vakkenvuller toch nog eens van pas! 


3. Houdbaarheidsdatum

Check of je product een THT (ten minste houdbaar tot) of een TGT (te gebruiken tot) datum heeft. Een product met een THT-code kun je vaak nog wel een paar dagen gebruiken. Zoals yoghurt, zoet broodbeleg en ontbijtgranen. En vertrouw op je zintuigen: vaak zie of ruik je het als iets niet goed meer is 😉.
 

inspiratie lamp icoon

Nog meer inspiratie in je mailbox ontvangen?

4. Mealpreppen

Mealpreppen is he-le-maal hot én het voorkomt voedselverspilling. Op zondag sta je de halve middag in de keuken, maar dan heb je ook wat! Bewaar je maaltijden in een paar fijne bakjes in de vriezer of koelkast, en je kunt weer even vooruit. Na je werk hoef je alleen even iets in de oven of magnetron te schuiven. Van overgebleven groenten kun je alvast pastasaus maken, en overgebleven fruit kun je snijden en invriezen, zo maak je later een heerlijke smoothie. 


5. Culinair met kliekjes

Als je een beetje creatief denkt, kun je met kliekjes een heerlijk feestmaal op tafel zetten en voedselverspilling tegengaan. We hebben een paar ideetjes voor je op een rij gezet: 


Fruit over?

  • We noemde hem al eerder: bananenbrood! Of maak een traditionele appeltaart? 🥧
  • Maak je eigen jam of confituur, om bijvoorbeeld door je yoghurt te roeren. 
  • Snij het in dunne plakjes, even in de oven en je hebt gedroogd fruit. Zo gepiept
  • Heb je een blender? Mix er een lekkere smoothie van (extra gezond met wat groentjes erbij)!
     

Goed met groenten 

  • Elke soort soep natuurlijk.
  • Groentespread: pureer de groente en voeg wat kruiden en olijfolie toe, jumm.
  • Met wat kokosmelk, kruiden en rijst of naan maak je een heerlijke curry 🍛. 
  • En met die naan en verschillende groentes heb je ook zó een soort pizza gemaakt!


Broodnodig

  • Natuurlijk de traditionele wentelteefjes <3. 
  • Broodpudding, met of zonder custard en appel. 
  • Croutons! Zoals we dat zelf ook in het bedrijfsrestaurant doen 😊. 

 

Yoghurt met overgebleven fruit tijdens de verspillingsvrije week

 

Onze b'tjes tegen voedselverspilling

Bij Besured doen wij naast die knapperige croutons trouwens ook andere dingen tegen voedselverspilling. Zo zijn onze heerlijke smoothies op kantoor gemaakt met overgebleven fruit. En we verwerken de leftover tomaten tot puree! Zo zijn er eindeloos veel dingen te bedenken om je kliekjes om te toveren tot iets culinairs. Wij dagen onze collega’s uit om mee te doen én we hebben sinds kort anti-verspillingsdozen. Hier kunnen (houdbare) producten in gedoneerd worden voor de Voedselbank. Daag jij jouw vrienden, familie of buren ook uit om een b'tje minder eten te verspillen? 
 

Meer inspiratie krijgen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op onze socials. Heb je zelf ook nog een goed leftover recept? Laat het ons weten!  

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail