Ploggen

Ploggen: betekenis en handige tips. Iets voor jou?

Gepubliceerd op 03-08-2022
1352 keer gelezen

Blikjes, plastic flesjes en zakjes… Kan jij je ook zo storen aan al dat afval in de bermen? Ga eens ploggen! Nu horen we je denken. “Ploggen? Wat is dat?” Een tipje van de sluier: je bent dan goed bezig voor je lijf én het milieu! Meer weten? Lees vooral verder!

Wat is ploggen?

Ploggen is een combinatie van de sport joggen en het Zweedse woord ‘plocka’, wat verzamelen of plukken betekent. Het doel is om tijdens jouw hardlooprondje het afval dat je onderweg tegenkomt op te ruimen. De term werd al in 2016 voor het eerst gebruikt in Zweden. Inmiddels is ploggen een wereldwijd succes! Tip: is hardlopen niet echt jouw ding? Ga dan voor plandelen! Dat kan je al wandelend doen.

 

Ploggen: de voordelen van deze sport!

Ga je ploggen? Yes! Lekker bezig. Mocht je nog twijfelen, hebben we hier een aantal voordelen voor je. Geloof ons, het is een klassieke win-win-win-situatie om te gaan ploggen.

 

  • Door het constante bukken tijdens het ploggen, train je niet alleen je conditie, maar neem je ook direct je billen en hamstrings mee in de sportroutine.
  • Raap je veel troep op? Dan kan je zélfs nog je armspieren trainen. Je vuilniszak halverwege de training in de vuilnisbak dumpen is natuurlijk ook een optie.
  • Doordat je je concentreert op het opsporen van vuil in de berm, is er geen tijd om te focussen op hoeveel kilometers je nog moet. Je work-out vliegt voorbij! Je doet het al een b'tje beter door te ploggen als warming-up. Je vuilniszak vol? Gooi ‘m in een vuilnisbak en je bent klaar om te starten aan je hoofdtraining. Let’s go!

 

Let op: houd het veilig. Dat chipszakje vlak langs een drukke weg? Of plastic op een steile rivierkade? Laat het liever liggen. Veiligheid staat voorop!

 

illustratie prullenbak

Wil jij het ook een b'tje beter doen?

Dit heb je nodig om te ploggen

Enthousiast over ploggen? Mooi! Dan kun je vaak snel aan de slag. Wat je nodig hebt:

  • Een vuilniszak - Je zult schrikken hoe snel die vol zit. Maar ga niet voor een te grote zak. Zo’n grote, zware afvalzak is toch wat onhandig tijdens het hardlopen. Wil je meer opruimen tijdens het ploggen? Neem dan een paar kleine vuilniszakjes mee en gooi iedere volle zak onderweg in een vuilnisbak. Kan je gelijk je basketbal skills testen. 😉
  • Handschoenen - Houd je handen lekker fris, doordat je het vuil van een ander niet met je blote handen hoeft op te rapen. En je wilt ook niet per ongeluk in een stuk glas of blik grijpen. Au!

 

Ook leuk: de WePlog app. Met deze speciale app voor ploggen kan jij bijhouden wat jouw impact op het milieu is. Kies bijvoorbeeld een route waar vaak veel afval ligt en maak die groener!

 

Maak van ploggen een teamsport!

Ben je enthousiast over ploggen? Super! Deel het dan met de mensen om je heen! Ploggen kan natuurlijk ook samen. Zo wordt het gezelliger en is de stap om te starten net iets kleiner. Leuk om online te checken: ploggroepen of -evenementen bij jou in de buurt. Zijn die er nog niet? Dan kan je het altijd zelf beginnen! De schatting is dat er in Nederland wel 50 miljoen kilo afval op straat belandt. Genoeg te doen dus! En alle b'tjes helpen op weg naar een fittere en schonere wereld.

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail