Minibieb of leenbieb: vaker van die kastjes gezien?

Mini-bieb/leenbieb: wat is het voor kastje en hoe maak je er zelf een?

Gepubliceerd op 15-02-2023
1538 keer gelezen

Vaker van die kastjes gezien, gewoon op de hoek van de straat? Bij het openen van het deurtje zie je dat het een soort van mini-bieb is? Wat is het en waarom staat die er? In deze blog doen we een boekje hierover open en geven tips als je zelf zo’n mini-bieb wilt bouwen. Let's explore!

Wat is een mini-bieb/leenbieb?

Een mini-bieb is een kastje dat mensen aan de rand van hun tuin plaatsen (of langs hun huis) om boeken te delen. Gewoon gezellig voor hun buurtjes of misschien wel de hele buurt. Hiermee creëren ze gelijk een leuke ontmoetingsplek om nog eens een gezellig praatje te maken. Elke dag een b’tje aardiger! Ieder kastje of plankje bij een huis of weg, alles kan een mini-bieb zijn. 
 

Minibieb of leenbieb: gratis boeken delen en lezen

 

De mini-bieb werd geboren toen Todd Bol (bron: Little Free Library) de eerste ‘Little Free Library’ maakte van hout dat hij anders bij het grofvuil zou zetten. Met zijn plan wilde hij anderen inspireren dat ook te doen. Het idee van zo’n kleine leenbieb waar je nooit te laat bent (=nice) om je boeken terug te brengen, ontstond in Wisconsin.

 

Voordelen van zo'n mini-bieb

Voor jezelf en je omgeving hebben mini-biebs pluspunten:

  • Boeken (en het papier waar een boom voor gekapt is) krijgen een tweede leven!
  • Geven en krijgen van boeken, kan hartstikke leuk zijn!
  • Een verzamelplek met je buren en een aardig gebaar!

 

Tip! Omdat de boeken uit de kleine leenbiebs gratis zijn, kan je lekker uit je comfortzone gaan met wat je leest. Zo kan je jezelf verrassen met een mooi verhaal of boeiend onderwerp uit een boek dat je anders niet zo snel zelf had gekocht.

 

inboedelverzekering icoon

Inboedelverzekering met zonnige premie?

Leuk! Waar kan ik mini-biebs vinden?

Mini-biebs lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Je kan ze overal vinden: op sites als minibieb.nl, minibibliotheek.nl, of in buurtgroepen op social media. Enne…. dikke kans dat je er zelf één tegenkomt gewoon in jouw buurt.

 

Tips bij maken mini-bieb

Mocht je het ook leuk vinden om zelf een mini-bieb te bouwen, dan hier nog wat tips:

 

Tip 1. Geef dat tweedehands (kastje) een tweede kans

Zelf een mooie mini-bieb maken? Misschien kan je ook wel gewoon een oud kastje scoren bij jou in de buurt! Vaak is er genoeg te vinden online of in een tweedehands shop. 😊 Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is dat kastje (misschien) voorzien van een mooi likje verf. Daarna een paal pakken of vastschroeven aan een muur en - bam! - je bent er!

 

Tip 2. Knutsel zelf je mini-bieb van steigerhout

Vind je het zonde om houtafval, pallets of steigerhout zomaar weg te gooien? Hoe leuk is het dan om dat hout een nieuw leven te geven! Als je je leenbieb van oud hout maakt, creëer je niet alleen je gezellige ontmoetingsplek, maar ga je ook verspilling tegen! Goed bezig!

 

 

En dan? Maak nog groter succes van je mini-bieb!

Je kans vergroten dat iemand dat boek uit je mini-bieb komt halen of brengen? Misschien een goed idee om een aardig briefje te schrijven aan je buurtgenoten. Hierin vertel je over je initiatief en je stopt het briefje in hun brievenbus. O ja, en houd altijd extra ruimte in je kastje open, want zo vergroot je de kans dat je buur ook een mooi boek in dat kastje gaat leggen. 😊

 

Meer inspiratie? Welkom bij Besured!

Ben je al aan het zoeken naar die mini-bieb waar jij je volgende boek scoort of deelt? Of ga je er zelf een maken? Bij Besured geloven we dat alle b’tjes helpen. Iets aardigs doen, anderen meer laten lachen. Random acts of kindness spreken toch boekdelen! Join Besured. Samen bereiken we meer! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of verzeker je bij ons.

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail