Op vakantie met de auto

Goedkope autovakantie: 10 bespaartips voor jouw roadtrip!

Gepubliceerd op 25-03-2024
1067 keer gelezen

Ga jij dit jaar met de auto op vakantie? Een toffe roadtrip met vrienden of gewoon lekker cruisen? Met de auto op vakantie is niet alleen beter voor het milieu, maar het kan ook nog eens goedkoper zijn dan met het vliegtuig. Nieuwsgierig? Wij geven je 10 handige tips om geld te besparen tijdens jouw roadtrip.

1. Samen reizen, samen de kosten delen

Samen een roadtrip maken, is veel leuker dan alleen. Ga je met een groep op vakantie? Neem dan zoveel mogelijk mensen mee in je auto als toegestaan is. Zo bespaar je niet alleen brandstof, jullie kunnen ook de brandstofkosten delen. Nog een pluspunt, de autokaraoke wordt véél gezelliger! 🎶

 

2. Laat overbodige spullen thuis 

Dat je met de auto reist, betekent niet dat je ALLES mee moet nemen. Denk goed na over wat je écht nodig hebt. Hoe zwaarder het gewicht in de auto, hoe meer brandstof je gebruikt. Zonde toch? Spreek van tevoren af welke spullen je kunt delen, zoals shampoo. En die opblaasbare eenhoorn? 🦄 Laat maar thuis, hij neemt alleen ruimte in beslag.

 

3. Plan je route efficiënt 

Gebruik een navigatiesysteem om de kortste routes te vinden en onnodige kilometers te vermijden. Google Maps biedt vaak verschillende opties om van A naar B te komen. Maar, de snelste route is niet altijd de kortste of meest zuinige route. Op zoek naar een milieuvriendelijke route? Let op het 🍃-symbool.

 

Vermijd tolwegen: 

Check de tolkosten op je route en overweeg alternatieve routes om ze te vermijden. Soms is er een gratis route beschikbaar. Bedenk daarbij wel of de kosten voor de extra kilometers opwegen tegen de tolkosten.  

 

Leenauto

Voordelige autoverzekering met 10% korting?

4. Ontwijk files 

Vermijd het spitsuur. Filerijden kost je tijd én brandstof. Gebruik apps voor real-time verkeersinformatie om files te omzeilen. Soms loopt het verkeer onverwachts helemaal vast en kun je geen kant op. Zet als je echt stilstaat de motor uit, dat is ook een b’tje beter voor het milieu. Liever niet te lang in de auto zitten? Plan dan een goedkope autovakantie dichtbij.

 

5. Onderhoud je auto

Zorg er altijd voor dat je auto in goede staat is. Regelmatig onderhoud voorkomt onnodig brandstofverlies. Ready voor een flinke rit? Maak dan ook nog even een pitstop bij de garage 🏎️. Zo voorkom je de kans op onverwachte reparaties of pech langs de weg.
 

Bonustip! Gaat je roadtrip naar het buitenland? Sluit dan de Pechhulp module af bij je Besured reisverzekering. Dan ben je verzekerd voor eenvoudige reparaties langs de weg, vervangend vervoer, maar ook de terugkeer van je auto naar Nederland. 
 

6. Check de bandenspanning

Controleer vlak voor je vertrekt je bandenspanning. Houd de bandenspanning ook gedurende je reis op peil. Goed opgepompte banden verlagen het brandstofverbruik en verminderen de kans op ongelukken of een klapband.

 

7. Vergelijk brandstofprijzen ⛽

Check van tevoren de brandstofprijzen en tank waar mogelijk bij voordelige stations. Tanken langs de snelweg is vaak duurder. Zoek naar gunstigere prijzen in nabijgelegen dorpen. Vergeet je tankkaart of kortingskaarten niet als je die hebt. En als je dan toch een leuk dorpje hebt ontdekt, geniet dan meteen van een lekker broodje. Vaak smakelijker en goedkoper dan bij snelwegtankstations.

 

8. Efficiënt en zuinig rijden 

Je aan de snelheid houden, is altijd belangrijk. Voor de veiligheid, om boetes te voorkomen én om brandstof te besparen. Rijd rustig en gelijkmatig om je brandstofverbruik te verminderen. Vermijd snel optrekken, abrupt remmen en schakel op tijd naar een hogere versnelling. Nog een tip: zet lekker je cruise control aan op lange rechte stukken 😎.

 

9. Check de lokale regels

Verdiep je voor vertrek in de regels voor milieuzones in steden om boetes te voorkomen. Koop een milieusticker of vignet als dat nodig is voor bepaalde steden of landen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

10. Slim parkeren

Lange stukken rijden is vermoeiend voor je ogen. Neem regelmatig pauze om even tot rust te komen. Langs de snelweg is parkeren vaak gratis. Liever ergens anders stoppen of ga je onderweg ergens overnachten? Parkeerkosten tikken soms hard aan. Onderzoek de parkeermogelijkheden daarom vooraf en kies voor voordelige opties. Of nog beter, kies voor een accommodatie met gratis parkeergelegenheid 🅿️.

 

Oké, nog eentje dan! 

Nu denk je alle tips gehad te hebben maar we hebben de belangrijkste voor het laatste bewaard: goed verzekerd de weg op gaan. Controleer voor vertrek je autoverzekering én je reisverzekering via Mijn Besured, en zorg voor een passende dekking. Nog geen klant bij Besured? Ga voor een reisverzekering met een zonnige premie. Bereken de premie in 1 minuut! En nu, op naar een avontuurlijke roadtrip. Besured wenst je een fijne reis! 🚗

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail