jonge vrouw geeft oma pan met eten bij voordeur

Burendag 2024 organiseren: wanneer is het en leuke activiteiten

Gepubliceerd op 10-03-2024
2625 keer gelezen

Ken jij je buren al járen en kom je er regelmatig over de vloer? Of ben je nieuw in de wijk en benieuwd wie er allemaal om jou heen wonen? Organiseer een burendag! Buurten worden levendiger wanneer iedereen zich inzet voor de wijk. Je kan meedoen met Nationale Burendag in 2024, of zelf iets organiseren. Lees snel wanneer de burendag is, hoe je je eigen burendag organiseert en welke leuke activiteiten je kan doen!

 

Nationale Burendag 2024

In 2024 wordt Nationale Burendag gevierd op zaterdag 28 september. Burendag is een initiatief van het Oranje Fonds en Douwe Egberts en wordt ieder jaar in het vierde weekend van september gevierd. Waarom? Omdat buurten een b'tje leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en helpen! Zin om een bakwedstrijd, spelletjesdag of buurtbarbecue te organiseren? Tof! Op de website burendag.nl kun je meer lezen over het initiatief en inspiratie opdoen voor jouw buurtactiviteiten. En goed nieuws: vanaf 10 juni kun je jouw activiteit aanmelden en hier zelfs tot 350 euro budget voor aanvragen! Hierbij geldt wel: op = op.

 

Zelf burendag organiseren op een andere datum

Je kan natuurlijk buiten dit initiatief om ook een eigen burendag voor jouw wijk organiseren. Dan kun je een datum prikken die iedereen uitkomt en weet je zeker dat je buurt compleet is! Van betrokken buren heb je namelijk het hele jaar profijt. Als iedereen voor elkaar klaar staat, hoeven minder mensen alleen te zijn. Het mooie is: ook veel gemeenten stellen hier een budget voor beschikbaar.

 

Budget burendag 2024 aanvragen bij gemeente

Check eens bij jouw gemeente of jij budget voor een burendag of andere activiteit kan krijgen. Er zijn vaak potjes beschikbaar voor het verleuken van jouw wijk. Zo stellen veel gemeenten budget beschikbaar voor een buurtfeest, sportmiddag, het vergroenen van de wijk en nog veel meer. Wat ga jij op burendag organiseren?

 

ledlamp met twee bloemen illustratie

Leuke inspiratie in je mailbox ontvangen?

 

Activiteiten burendag: voorbeelden en tips

Het idee achter een burendag organiseren is dat je iets doet dat jouw wijk een b'tje beter maakt. Gaan er bij jou gelijk belletjes rinkelen? Of heb je wat meer inspiratie nodig? Geen probleem! Hier een aantal voorbeelden van activiteiten tijdens burendag:

 

 • buurtbarbecue waar iedereen van lekker eten kan genieten
 • sportmiddag voor álle leeftijden
 • taalklasje dat regelmatig samenkomt
 • groen in jouw wijk verzorgen, bijvoorbeeld tegels wippen of boomspiegels beplanten
 • opruimactie in de straat
 • gezamenlijk opknappen van speeltoestellen
 • buurtbingo
 • bakwedstrijd
 • rommelmarkt
 • speurtocht met leuke opdrachten in de wijk
 • toneelworkshops
 • dansuitvoering van de kinderen

 

Extra tip: organiseer een aantal activiteiten op burendag zodat mensen kunnen kiezen waar ze wel en niet aan mee willen doen. Zo heb je de meeste kans op veel deelnemers tijdens jouw burendag. Op burendag.nl vind je handige draaiboeken voor allerlei events. 

 

Burendag 2025 nu al voorbereiden?

Wil jij meedoen aan de georganiseerde burendag van 2025? Die is op zaterdag 27 september 2025. Wil je hiervoor budget aanvragen? Zorg dat je er op tijd bij bent, want het budget van Nationale Burendag is beperkt.

 

Ken je Besured al? Elke dag een b'tje beter!

Doe je graag dingen samen? Wij ook! Bij Besured willen wij het elke dag een b'tje beter, mooier en leuker maken. Samen met jou. En de rest van Nederland. Join us. Verzeker je bij Besured. Benieuwd naar onze zonnige, lage autopremie? Bereken in 1 minuut. 

 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, handige (verzekerings)tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail