alternatief huis verwarmen met airco

Alternatief je huis verwarmen met airco in 2022/2023: slim?

Gepubliceerd op 22-11-2022
12711 keer gelezen

Er zijn zoveel goede ideeën om als alternatief je huis te verwarmen. Heb je weleens gehoord van verwarming met airco? Wij leggen uit wat het is, of het goedkoper is dan verwarmen met cv en gas. En ook natuurlijk of dat een b’tje duurzamer is!

Wat is een airco met verwarming?

Een airco met verwarming is een systeem dat naast koelen ook je huis heerlijk kan verwarmen. Het heeft dus een dubbelfunctie! Vroeger had je alleen airco’s die je in de hete zomers aanzette voor verkoeling. Maar nu is de technologie geavanceerder en levert de airconditioning evengoed warmte. Deze airco's noemt men dan ook wel een lucht-lucht warmtepomp. Benieuwd hoe dat werkt? Lees verder!


Hoe werkt je huis verwarmen met airco als alternatief?

In veel airco-systemen van nu zit een warmtepomp die op twee manieren werkt:

  • Wil jij je huis met airco koelen? Dan onttrekt de airco de warmte uit je woning en transporteert die de warmtestroom via een koelmiddel naar buiten. En om dat een b’tje beter te doen, kan dat met natuurlijke koudemiddelen, zoals: propaan (R290), isobutaan (R600A), of zelfs CO₂ (R7444).
  • Wil je je huis met de airco verwarmen? Dan draait de pomprichting niet naar buiten, maar naar binnen. En tadaa.. je woning wordt verwarmd met airco. 

 

Wat zijn de kosten om met airco te verwarmen anno 2022?

Een airco met verwarming voor je woning kost tussen de 2.500 à 8.000 euro (2022). Dat is exclusief btw en installatiekosten. Hoeveel het daadwerkelijk kost, dat hangt af van het vermogen, type, het aantal units dat je wilt en het merk. De installatie kost gemiddeld zo’n 2750 euro. 

 

illustratie portemonnee

Warm gelopen voor voordeel?

Is verwarmen met airco goedkoper dan met gas?

Verwarmen met airco is vaak goedkoper dan met gas, want de leveringstarieven van stroom liggen 3 keer lager dan de superhoge bedragen die je nu voor gas betaalt:

  • Gemiddeld betaal je 2,78 euro per m³ gas in 2022 (bron: CBS). Stel dat je 1000 m³ had verbruikt voor huisverwarming, dan was je daarvoor totaal 2.780 euro kwijt geweest.
  • Gemiddeld betaal je 0,66 euro per kWh voor stroom in oktober 2022 (bron: CBS). Heb je dus 1000 kWh stroom nodig om je huis met airco te verwarmen? Dan was dat anders 660 euro voor stroom geweest. Maar als je maximaal voordeel uit dit verschil wil halen, dan is het wel belangrijk dat je een zuinige airco als warmtebron gebruikt (tip: check A+++ label). Anders verbruik je veel elektriciteit en dat vraagt nog altijd om energie. Wek je zelf stroom op met zonnepanelen? Des te beter!

 

Wat is goedkoper: verwarmen met airco of cv?

De airconditioning is qua verbruik in veel gevallen voordeliger als warmtebron in huis dan de cv. Dat geldt zeker wanneer die aardgas gebruikt en warmtepompen een vrij hoge investering zijn. Airco vs cv? Dan levert de airco energie op een voordeligere en duurzamere manier. Alleen kan de airco in veel huishoudens vaak niet zonder centrale verwarming. Maar heb je een kleiner huis die volledig is geïsoleerd? Dan kan je de airco wel als hoofdverwarming inschakelen. 

 

Alternatief je huis verwarmen met airco

 

Bestaat er in 2022/2023 subsidie voor airco met verwarming?

Helaas zijn er geen mogelijkheden om je airco die warmte levert te subsidiëren. De Investeringsubsidie Duurzame Energie- en Energiebesparing (ISDE) geldt in 2022/2023 namelijk niet voor de airco (of lucht-lucht warmtepomp). Veel andere alternatieven om jouw huis te verwarmen of te isoleren zijn er nog wel. Hier komen wij in latere inspirerende blogs op terug.

 

Is verwarmen met airco b’tje duurzaam? Met zonnepanelen meer!

Over het algemeen is het gebruik van de airco als warmtebron duurzamer dan het gebruik van een cv (gebruikt meer stroom) of gas (zorgt voor CO₂-uitstoot). Maar het hangt er ook van af wat voor stroom je gebruikt. Gebruik je groene stroom? Dan zou dat een mooie bijkomstigheid zijn wanneer je je huis verwarmt met de airco. Of heb je zonnepanelen op je dak die je daarvoor gebruikt? Dat is nóg een b’tje beter! Een gemiddelde airco verbruikt met 4 units 3000 kWh per jaar. In dat geval heb je 11 zonnepanelen nodig om je huis te verwarmen 😊.

 

B’tje beter verzekeren? Dat doe je bij Besured!

Ga jij voor een airco met verwarmingsfunctie? Dat is alweer een mooie stap voorwaarts! En daar zijn wij als Besured natuurlijk helemaal voor. Vraagje: ben je graag zuinig op je huis en alles wat eraan vastzit? Ga voor de voordelige opstalverzekering van Besured. Alle duurzame verbeteringen, zoals zonnepanelen en je warmtepomp zijn gratis meeverzekerd. Benieuwd naar onze zonnige premie? Bereken in 1 minuut! 

 

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail