twee meisjes fietsen lachend door de straat

Onderverzekerd

Wanneer ben je onderverzekerd? Wanneer jij spullen hebt die meer waard zijn dan het bedrag waarvoor je jouw inboedel verzekerd hebt. Geen hogere wiskunde dus. We hopen natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar stel je voor dat je een grote woningbrand hebt. Supervervelend natuurlijk en daarbovenop ook nog eens een flinke financiële tegenvaller. Maar als je onderverzekerd bent is die tegenvaller nog groter: dan krijg je bij schade namelijk nooit het volledige bedrag vergoed.


Een voorbeeld

Stel, je hebt een inboedelverzekering afgesloten met een verzekerd bedrag van 30.000 euro. Door de brand heb je 10.000 euro schade aan jouw spullen. Een expert stelt vast dat de waarde van jouw inboedel 50.000 euro is. Je bent dus voor 20.000 euro onderverzekerd!


Maar wacht eens even.. 10.000 euro schade valt binnen het verzekerd bedrag van 30.000 euro, dus krijg ik to Nee dus! Als je onderverzekerd bent volgt er altijd een bepaalde berekening om de uitkering te bepalen. Dus in dit geval: 30.000/50.000 x 100% = 60%. Je krijgt 6.000 euro (60% van het schadebedrag uitgekeerd). De overige 4.000 euro krijg je niet uitgekeerd. Als je de spullen opnieuw koopt moet je dit dus zelf ophoesten. 


Hoe zit het met je woonhuisverzekering?

Hetzelfde is ook van toepassing op je woonhuisverzekering. Is de herbouwwaarde waarvoor je jouw huis hebt verzekerd lager dan de werkelijke herbouwwaarde? Dan geldt dezelfde rekensom.


Wat is wijsheid?

Laat de herbouwwaarde van jouw woning en de waarde van je inboedel door jouw verzekeraar berekenen. Zo heb je de garantie dat je huis én al het moois dat er in staat goed verzekerd is. Zelf een lager bedrag doorgeven lijkt voordelig, want je betaalt iets minder premie. Maar je loopt dus wel een groot risico als het echt mis gaat. Het advies is ook om altijd goed naar de waarde van je spullen te blijven kijken. Laat deze anders desnoods berekenen door gespecialiseerde partijen. Maar er zijn ook voldoende hulpmiddelen om een redelijk accurate berekening te kunnen maken. En controleer eens in de zoveel tijd of alles nog klopt.  

Op deze pagina lees je in 't kort hoe het zit. Meer weten? Duik in de uitgebreide voorwaarden.

Op zoek naar iets anders?Contact

Chat Bel Mail