twee meisjes fietsen lachend door de straat

Hoofdvervaldatum

De hoofdvervaldatum is de datum waarop de verzekeraar jouw verzekering verlengt. Meestal sluit je een verzekering af zonder vooraf afgesproken einddatum. In dit geval gaat het verlengen automatisch en hoef jij hier niets voor te doen. Wel zo handig. Zo ben je niet plotseling onverzekerd. 

 

Voorbeeld: je sluit een verzekering af voor minimaal een jaar. Dan is de hoofdvervaldatum precies een jaar na het afsluiten van deze verzekering.

 

Premie autoverzekering aangepast

Bij een autoverzekering kijkt de verzekeraar op de hoofdvervaldatum altijd of er schade is gereden. Ben jij verantwoordelijk voor de schade? Balen! Dan gaat je premie vanaf de hoofdvervaldatum omhoog. Geen schade gereden? Dan krijg je een extra schadevrij jaar én betaal je vanaf de hoofdvervaldatum minder premie. Behalve als je al zoveel schadevrije jaren hebt, dat je de maximale korting ontvangt. Lekker bezig! Benieuwd hoe dit systeem precies werkt? Check het begrip schadevrije jaren.

 

Premie aanpassing

Het kan voorkomen dat wij een premieverhoging doorvoeren voor al onze verzekerden. Bijvoorbeeld omdat materialen bij schade duurder worden. Hierdoor gaat onze totale schadelast omhoog. In zo'n geval kan je premie omhoog gaan, ook als je geen schade hebt gereden. Hierover ontvang je dan natuurlijk bericht.

 

Premievervaldatum

Naast de hoofdvervaldatum is er ook de premievervaldatum. Dit is de datum waarop je de premie van de verzekering betaald moet hebben. Het betalen van de premie gaat vaak via een automatische afschrijving. Hier heb je dan geen omkijken naar. Je kiest meestal zelf of je de premie per maand, kwartaal, half jaar of jaar betaalt.

Op deze pagina lees je in 't kort hoe het zit. Meer weten? Duik in de uitgebreide voorwaarden.

Op zoek naar iets anders?Contact

Chat Bel Mail