Piepschuim verpakkingen

Piepschuim afval weggooien: bij plastic, restafval of toch recyclen

Gepubliceerd op 20-06-2022
16518 keer gelezen

Dat nieuwe apparaat staat te glinsteren in jouw huiskamer, maar wat zie je uit je ooghoek? De witte piepschuimbrokken liggen als ijsschotsen in jouw woonkamer. Er begint zelfs een beetje piepschuimsneeuw te dwarrelen. Tijd om je piepschuim afval weg te gooien! Maar in welke container moet piepschuim? 

Mag je piepschuim weggooien bij plastic afval of pmd?

Nou… nee! Piepschuim is een soort kunststof, dus het is logisch dat je denkt dat dit bij het plastic afval of de pmd-bak moet. Maar doe dit niet! Wanneer je piepschuim hier weggooit, wordt het niet op de goede manier verwerkt. En dat is zonde, want piepschuim kan hartstikke goed gerecycled worden.

 

Bij welk afval hoort piepschuim: een checklist

Benieuwd waar je piepschuim dan wél kan weggooien? Wij zetten de meest voorkomende vormen van piepschuim voor je op een rij.

 

🗸 Piepschuim voedingsverpakkingen: restafval

Sta jij nu met een piepschuim verpakking van vlees of fruit in je hand? Gooi het bij het restafval. Doordat dit piepschuim vervuild is met organisch materiaal, kan het niet gerecycled worden. Tip: overweeg eens voeding in een andere verpakking. Een aantal supermarkten bieden alternatieven voor piepschuim en plastic.

 

Leenauto

Met de auto naar de milieustraat?

 

🗸 Piepschuim met een kleurtje of lijmresten: restafval

Ook piepschuim met een kleurtje of piepschuim dat verlijmd is, kan je het beste bij het restafval weggooien. Doordat het materiaal bewerkt is, kan het niet meer gebruikt worden voor recycling. 

 

🗸 Opvullingsmateriaal van piepschuim: milieustraat

Een oud apparaat vervangen voor een duurzamer modelletje? Goed bezig! Het piepschuim dat om jouw apparaten zit, kan je weggooien bij de milieustraat in jouw stad. Het wordt dan gerecycled tot… nieuw piepschuim! Check even of jouw piepschuim aan de volgende voorwaarden voor de milieustraat voldoet:

 

  • Het piepschuim is droog, schoon en wit
  • Het bevat geen verfresten of andere schadelijke stoffen
  • Het piepschuim is niet verlijmd met bijvoorbeeld papier of plastic
  • Het is écht alleen piepschuim dat als vulmateriaal is gebruikt

 

Check, check, dubbel check? Mooi! Laad je piepschuim in je (fiets)tassen, gooi ook een identiteitsbewijs in je tas, neem een poststuk mee waar jouw adres op staat en ga naar milieustraat bij jou in de stad!

 

Tip: nieuwe spullen gekocht? Check meteen je inboedelverzekering!

Zijn je nieuwe aanwinsten eigenlijk wel verzekerd? De inboedelverzekering van Besured biedt uitkomst! Ongemerkt loopt de waarde van je inboedel snel op. Stel, er gebeurt iets mee. Dan is het fijn om te weten dat je goed verzekerd bent tegen schade of diefstal aan jouw spullen. Wanneer heb jij voor het laatst gecontroleerd of jouw inboedelverzekering nog up-to-date is? 


Ps. Benieuwd naar onze inboedelverzekering? Check hier je premie!

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail